Množia sa stávky na rast ceny ropy WTI: Stačilo pár slov z radov OPECu a ropní býci sú opäť v sedle

, Reuters;bloomberg;SITA Foto: SITA/AP

Po rekordných stávkach na pokles cien čierneho zlata opäť špekulanti obracajú a zvyšujú stávky na rast ropy WTI najviac od tohtoročného januára. Ceny aj stávky vzrástli po tom, čo 8. augusta prezident OPECu oznámil, že organizácia plánuje na september neformálne stretnutie v Alžíri. Saudská Arábia následne minulý štvrtok naznačila, že je pripravená rokovať o stabilizácii ropného trhu. Slová Rijádu sa rozhodne neminuli účinkom.

Saudský minister pre energetiku Khalid Al-Falih doslova uviedol, že rokovania medzi členmi OPEC a ďalšími producentmi by mohli vyústiť do krokov na stabilizácii trhu. Hedžové fondy sa nenechali zahanbiť a dlhé pozície na severoamerickú WTI zvýšili v týždni do 9. augusta podľa americkej Komisie pre obchodovanie s komoditnými futures o 17154 futures a opčných kontraktov. Dlhé pozície peňažných správcov na rope WTI tak vystúpili najvyššie od mája 2015. Ropa WTI v spomínanom týždni pridala 8,3 percenta.

Je otázkou, či tentoraz bude dohoda medzi kľúčovými producentmi ropy možná. Avšak otvorenosť konať, ktorú Rijád proklamuje, je prinajmenšom dobrým znamením. Irán, ktorého nechuť zmraziť produkciu sa stala v apríli hlavnou prekážkou akejkoľvek dohody, mal od januára dosť príležitostí navýšiť po zrušení sankcií za jadrový program produkciu a aj preto by mohol práve Teherán ponúknuť tentoraz o niečo otvorenejšiu diskusiu.

Čo sa týka svetových rafinérií, tie budú musieť podľa štvrtkových informácií IEA v tomto štvrťroku spracovať rekordných 80,6 milióna barelov ropy, aby vstrebali historicky najvyššiu produkciu niektorých štátov Perzského zálivu. Medzinárodná energetická agentúra minulý týždeň uviedla, že trh sa blíži rovnováhe a ceny ropy by sa tak bez ohľadu na neočakávané udalosti v budúcom roku mohli pohybovať okolo 55 dolárov za barel.

Ceny ropy by však mohli ťažiť napríklad z rastúce zásoby surovej ropy v USA. Tie podľa americkej EIA v týždni do 5. augusta stúpli o 1,06 milióna barelov denne. Zároveň slabne aj dopyt rafinérií v Spojených štátoch po surovej rope. V ostatných piatich rokoch v období od júla do októbra poklesol  smäd rafinérií po rope v priemere o 1,2 milióna barelov denne. V minulom týždni navyše opäť vzrástol počet aktívnych vrtných súprav v Spojených štátoch a to o 15 na 396 aktívnych vrtov.

Či už Saudovia len hovoria do vetra v snahe zabrániť ďalšiemu prepadu cien ropy alebo nie, čierne zlato rastie vďaka špekuláciám postavených na čerstvých augustových vrcholoch. Barel referenčného Brent sa obchoduje za viac ako 47 dolárov a WTI za bezmála 45 dolárov. Len od začiatku augusta Brent pridal 11 percent.

Rusko uvažuje, že bude rokovať so Saudskou Arábiou o stabilizácii cien ropy. Informoval o tom portál rt.com s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministra energetiky Alexandra Novaka pre saudskoarabský denník Asharq al-Awsat. "Pokiaľ ide o spoluprácu so Saudskou Arábiou, dialóg medzi našimi dvoma krajinami sa reálne vyvíja, či už v multilaterálnej forme alebo na bilaterálnej úrovni," povedal Novak. "V rámci konzultácií týkajúcich sa trhu s ropou spolupracujeme s členmi kartelu OPEC a s producentmi mimo tejto organizácie a sme odhodlaní pokračovať v dialógu s cieľom dosiahnuť stabilitu trhu," dodal

Šéf ruského rezortu energetiky sa o možnej spolupráci s Rijádom vyjadril niekoľko dní po tom, ako saudskoarabský minister energetiky Khalid al-Falih povedal, že jeho krajina je pripravená začať rokovania s členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu aj so štátmi, ktoré nie sú členmi tohto kartelu s cieľom oživiť ceny ropy. Ruské ministerstvo energetiky však podľa portálu rt.com neočakáva, že trh s ropou nadobudne novú rovnováhu v budúcom roku. Obdobie nízkych cien ropy sa však podľa Moskvy pravdepodobne do konca roku 2017 skončí. 

Súvisiace články

Aktuálne správy