Dr. Skaza Marc Faber: Akcie Tesla nemajú hodnotu, skončia na nule!

, CNBC Foto: SITA/AP

Marc Faber je známy svojim trvalo medvedím pohľadom na celkový trh. Ale na niektoré vybrané akcie sa investor známy ako Dr. Skaza pozerá zvlášť pesimisticky. Aktuálne medzi ne patria aj akcie Tesla.

"To, čo vyrábajú, môže byť vyrobené aj vo fabrikách Mercedes, BMW, Toyota, Nissan. Ktokoľvek na svete to nakoniec môže vyrábať, za oveľa nižšie náklady a pravdepodobne aj oveľa efektívnejšie," povedal Faber v pondelok finančnej televízii CNBC. "Trh pre Toyotu a iné veľké automobilky jednoducho nie je dosť veľký, v okamihu, keď sa zväčší, prejdú do tohto priestoru a potom to bude mať Tesla v rámci konkurencie oveľa ťažšie."

Faber predpokladá, že práve tento nárast konkurencie spôsobí komplikácie v obchodnej i akciovej výkonnosti spoločnosti. "Myslím, že Tesla je spoločnosť, ktorá pravdepodobne nakoniec skončí na nule," povedal Faber.

Tesle sa podarilo presiahnuť očakávania, keď oznámila stratu kvartálneho hospodárenia 3. augusta po závere amerického obchodovania. Dosiahla 1,06 dolára na akciu pri tržbách 1,56 miliardy dolárov, zatiaľ čo analytici očakávali stratu len 52 centov na akciu pri tržbách 1,62 miliardy dolárov. Čistá strata sa v Tesle v druhom štvrťroku prehĺbila na 293 miliónov dolárov zo 184 miliónov dolárov pred rokom. Nárast predaja nedokázal vykompenzovať rozsiahle náklady na zvyšovanie produkcie.

Minulý týždeň agentúra Bloomberg oznámila, že Mercedes-Benz vstupuje na trh elektrických automobilov vo veľkom štýle, chce uviesť dve elektrické SUV a dva elektrické sedany. V nedávnej reklame sa BMW, ktoré rovnako vyvíja svoje vlastné autá na elektrický pohon, obulo do Tesly, na mušku si vzali zákazníkov, ktorí musia na svoje zakúpené autá čakať neúmerne dlho. Tesla business development executive Diarmuid O'Connell vyvrátil útoky konkurentov, argumentoval tým, že Tesla prišla s úplne novou metódou ponímania, ako by mali byť automobily poháňané a riadené, píše Automotive News. Analytici sústavne spochybňujú schopnosť firmy naplniť dopyt fanúšikov, najmä pokiaľ ide o nový Model 3, pre ktorý má zhruba 373 tisíc predobjednaávok.

Tesla začiatkom júla uviedla, že dodala zákazníkom len zhruba 14,4 tisíc vozidiel namiesto plánovaných 17 tisíc vozidiel. Údaje signalizujú, že automobilka sa ďalej potýka s výrobnými problémami a zrejme nesplní celoročný plán. Automobilka si pre tento rok stanovila za cieľ dodať zákazníkom 80 až 90-tisíc áut, v prvý polrok ale v skutočnosti dodala len 29-tisíc áut a do druhej polovice roka si verí s dodaním 50 tisíc áut. Teraz vyrába dva modely elektromobilov: sedan Model S a športovo-úžitkový Model X, ktorý sa začal predávať vlani v septembri. Koncom marca predstavila Model 3, ktorého základná cena bude 35 tisíc dolárov.

Pre Fabera je shortovanie Tesly len súčasťou jeho medvedieho prístupu k trhu.  V televízii CNBC vyhlásil, že "ak ste investor, ktorý má v poriadku nervy a v noci dobre spávate, potom by ste si mohli trochu rozšíriť svoje portfólio tým, že vsadíte na krátke pozície pri akciách, ktoré sú nadhodnotené a je pravdepodobné, že pôjdu dole," ako príklad uviedol Teslu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy