Investície britského priemyslu brzdí nechuť brať si úvery

Podľa združenia britských priemyselníkov EEF tento stav pretrváva od obdobia finančnej krízy, ale brexit môže situáciu ešte viac zhoršiť.

Objem celkových investícií v britskom priemysle ohrozuje to, že takmer desaťročie od finančnej krízy sa firmy zdráhajú využívať bankové úvery a uprednostňujú financovanie projektov z vlastných zdrojov. Konštatuje to vo svojej správe združenie britských priemyselníkov EEF. Združenie varuje, že to ohrozuje ekonomický rast, pričom problém sa pravdepodobne zhorší, keďže Veľká Británia smeruje k vystúpeniu z Európskej únie.

Zo správy EEF, ktorú na svojej internetovej stránke zverejnila v pondelok, vyplýva, že 85 percent britských priemyselníkov verí, že na svoje nové podnikateľské príležitosti si dokážu zabezpečiť financie. Avšak iba 35 percent hovorí, že s väčšou pravdepodobnosťou použijú vonkajšie zdroje v porovnaní so situáciou pred dvoma rokmi. Z údajov EEF ďalej vyplýva, že pred rozhodnutím o brexite mali britskí priemyselníci solídne investičné plány. Avšak 53 percent firiem hovorilo, že plány odložia, alebo zrušia, ak ich nebudú môcť financovať z vlastných zdrojov. To naznačuje, že postoj britských priemyselných firiem voči požičiavaniu si od bánk sa vo veľkej miere nezmenil, hoci ekonomické podmienky sa zlepšili a úroky sú na historických minimách.

Neochota britských priemyselníkov brať si na podnikanie bankové úvery sa v období po referende o odchode krajiny z EÚ pravdepodobne prehĺbi, konštatuje EEF. Neistota v súvislosti s ekonomickými podmienkami iba zvýši opatrnosť, hovorí združenie. „Neochota priemyselníkov spoliehať sa na vonkajšie financovanie pretrváva od obdobia finančnej krízy. Avšak keďže brexit utlmuje investičné zámery a zvyšuje neistotu, táto už predtým existujúca situácia by sa teraz mohla ešte viac zhoršiť a ohrozovať ekonomický rast,“ uviedla hlavná ekonómka EEF Lee Hopleyová.

Súvisiace články

Aktuálne správy