Trhy zatvárali v zelenom

V utorok boli makroekonomické dáta zverejňované prevažne v USA ale nevynechali ani Nový Zéland. Na Novom Zélande bola zverejnená obchodná bilancia, ktorá dosiahla hodnotu 127 mil. pri očakávaniach na hodnote 155 mil. NZD. Celkový export krajiny poklesol z predchádzajúcej hodnoty 4.57 miliardy NZD  na súčasnú hodnotu 4.26 miliárd NZD čo, ale prekonalo  očakávania analytikov, ktorý predpovedali export na hodnote 4.21 miliárd NZD. Slabší export poukazuje na zhoršenú schopnosť subjektov v danej krajine nakupovať tovary a služby na medzinárodných trhoch. Znížil sa aj dovoz tovarov do krajiny na hodnotu 4.13 miliardy, keď minulý mesiac ešte import dosahoval hodnotu 4.22 miliardy.

V USA zverejnený index nákupných manažérov v službách (PMI Services) nedosiahol predpovedanú hodnotu 51.9, ale „len“ hodnotu 50.9. Hodnota 50.9 stále naznačuje rastúcu aktivitu v danom sektore, ale jej hodnota podľa predpovedí mohla byť aj vyššia. Realitný sektor v USA dnes vykazoval uspokojivé čísla, keď predaje nových domov mesačne vzrástli o 3.5 % a celková hodnota predajov nových domov vzrástla na hodnotu 592 tisíc pri predpovedi na úrovni 559 tisíc. Nárast v predaji domov signalizuje, že ekonomika ako celok je v rastúcej fáze. Spotrebiteľská dôvera podľa CB v USA vykázala hodnotu 97.3 b.p. pri predpovedi 95.6 b.p., ale oproti predchádzajúcemu zverejňovaniu (98 b.p) si spotrebiteľská dôvera pohoršila. V stredu 27. júla by mohli predstavitelia FED-u vyhlásiť zmenu v úrokových sadzbách. Pravdepodobnosť zvýšenia úrokových sadzieb je podľa futures: Fed Funds 10 %. Vzhľadom na tieto udalosti hlavné americké indexy zatvorili obchodný deň nasledovne: S&P500 + 0.03 %, Dow Jones stratil 0.1 % a NASDAQ + 0.24 %.

V Európe sa utorok nevyhlasovali žiadne makroekonomické dáta, ktoré by výraznejšie ovplyvnili volatilitu na trhu. Európu čaká vyhlasovanie makroekonomických dát v stredu, kde bude zverejnené HDP Veľkej Británie za druhý kvartál. Rast HDP by mal dosiahnuť hodnotu 0.5 %. Hlavné európske indexy počas dňa kolísali medzi rastom a poklesom hodnoty, ale na záver obchodného dňa zatvárali nasledovne: DAX + 0.49 %, CAC + 0.15 %, FTSE + 0.21 % a Eurostoxx50 + 0.19 percentuálnych bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy