Šéf Amazonu mení pozície, vytlačil Warrena Buffetta z tretej priečky najbohatších ľudí planéty

, Business Insider Foto: SITA/AP

Jeff Bezos je aktuálne tretí najbohatší muž na svete. Podľa agentúry Bloomberg, má celkové čisté imanie v hodnote 65, 05 miliardy dolárov. Warren Buffett, zakladateľ Berkshire Hathaway, o 32 miliónov menej.

Čisté imanie prekonávajúce to Bezosovo majú len dvaja ľudia na celom svete: Amancio Ortega, španielsky priemyselník, preslávený predovšetkým vďaka predajnej sieti odevov Zara a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates.

Bezosov posun je z veľkej časti spôsobený vlastníctvom akcií Amazonu. On-line predajcu, ktorý je aktuálne piatou najvyššie oceňovanou spoločnosťou v USA, hneď za Apple, Alphabet, Microsoft a ExxonMobil.

Akcie Amazonu sú ako utrhnuté z reťaze, od februára, za menej ako päť mesiacov, dokázali poskočiť o viac než 50 %.  Bolo to len nedávno, v apríli tohto roka, kedy sa Bezosovi podarilo majetkom preskočiť mexického magnáta Carlosa Slima, ako štvrtého najbohatšieho človeka na svete.

Agentúra Bloomberg zároveň poukázala na to, že čistá hodnota Buffettovho imania dostala tento mesiac „ranu“ po tom, čo daroval 2,2 miliárd dolárov.

Bezos by majetkovo mohol rásť ešte budúci týždeň, kedy Amazon hzverejňuje kvartálne výsledky. Štvrťročný zisk by podľa očakávaní väčšiny analytikov mal byť dostatočne silným hnacím motorom  pre nastávajúce obdobie.
 

Čakať nejaké márnotratné oslavy zo strany podnikateľa Bezosa by bolo asi krátkozraké.  Je notoricky známy svojou skromnosťou, ktorá je hlboko zakorenená aj vo firemnej kultúre Amazonu. Určite sa viac zaujíma o to, ako vyznie jeho rola v pripravovanom "Star Trek" Beyond. 

Nie je celkom jasné, ako a prečo sa Bezos dostal do pokračovania kultovej snímky, isté však je, že k problematike vesmíru nemá ďaleko. Bezos je zakladateľom Blue Origin, súkromnej spoločnosti, ktorá pracuje na tom, aby dostala pomocou balistických rakiet prekonávajúcich obežnú dráhu Zeme, človeka do vesmíru.  Meno jeho firmy odkazuje na modrú farbu našej planéty a technológiu spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy