To je on: Človek, ktorý zabil obchodnú dohodu USA a EÚ

, politico Foto: YT/ZDF

Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), o ktorom rokujú USA a Európska únia, "politicky zomrelo" a veľkú časť zodpovednosti za to nesie Thilo Bode. Ide o 69 ročného nemeckého vlastníka organizácie na ochranu práv spotrebiteľov Foodwatch. Píše o tom Politico.

Vďaka Bodemu sa v slepej uličke ocitlo to, čo sa zdalo byť nevyhnutné, píšu noviny. Práve tento "človek s vyberaným správaním" sa stal tvárou a hlasom hnutia, ktoré zastihlo Angelu Merkelovú nepripravenú, prinútilo lídrov s otvorenými ústami a údivom pustiť z kopca dole to, čo sa malo stať najväčšou dohodou o slobodnom obchode v histórii.

Bodemu sa to podarilo vďaka tomu, že vyhral spor, ktorý, ako si mysleli mnohí predstavitelia európskeho establishmentu, bol už minulosťou. Do boja proti TTIP sa pripojil v roku 2014. V Nemecku následne klesla podpora tejto dohody z 55 na 17 percent. Napísal a publikoval knihu Lož o slobodnom obchode (Die Freihandelslüge), ktorá sa stala bestsellerom.

Mítingov proti TTIP, ktoré Bode pomáhal organizovať, sa v októbri 2015 zúčastnilo 150 tisíc ľudí. Podľa informácií Politico šlo o najväčšiu politickú demonštráciu v Nemecku od reakcie na útok na Irak v roku 2003. Pred tým, ako sa Bode začal zúčastňovať kampane proti TTIP, jej nemecká, ani európska spoločnosť, nevenovali potrebnú pozornosť. Politico vysvetľuje, s čím jto do značnej miery súvisí. V čase, keď iní aktivisti využívajú hlavne svoje antiamerické posolstvo a nadávajú na slobodný obchod, Bode sa chová ako opatrný, konzervatívny aktivista, ktorý sa oprávnene bojí, že TTIP zničí spôsob života , na ktorý si Nemci zvykli. Namiesto toho, aby podnecoval strach v spoločnosti príbehmi o kuracom mäse s chlórom, upozorňuje na dlhodobú hrozbu, ktorú TTIP predstavuje pre normatívnu reguláciu spotrebiteľských štandardov.

Jeden z bodov TTIP predpokladá užšiu spoluprácu medzi dozornými orgánmi z oboch strán Atlantiku výmenou za to, že dotknuté osoby, vrátane predstaviteľov spoločností, dostanú možnosť komentovať návrhy zákonov v raných štádiách ich vytváranie. Podľa Bodeových slov tým zosilnie tendencia, v rámci ktorej budú lobisti tlačiť na dozorné orgány, aby prijali rozhodnutia v ich prospech.

Keď Bodeho obvinili z toho, že údajne "podnecuje strach" a zaoberá sa výnimočnou, hypotetickou  situáciou, zašiel do banky a zorganizoval právny výskum, ktorý údajne dokazuje, že najdôležitejšie sú pre Európu normatívne princípy nepopísané ani v TTIP, ani v CETA, čo je podobná dohoda medzi EÚ a Kanadou.

Nemecké médiá v máji publikovali dokumenty o TTIP, ktoré získali od Greenpeace. Pokúšajú sa objasniť to, aký veľký tlak sa Washington pokúša vyvíjať na Brusel v rámci rozhovorov o tejto dohode.

Súvisiace články

Aktuálne správy