Tipnite si, kde ich je najviac: Zoznam 19 krajín s najvyšším počtom milionárov

, Business Insider Foto: TASR/AP;thinkstock

Len štyri krajiny sú domovom pre viac než 60 % veľmi bohatých ľudí sveta, informuje prostredníctvom svoje správy World Wealth Report poradenská spoločnosť Capgemini.

Za veľmi bohatých správa považuje jedincov, ktorí majú "investovateľné aktíva vo výške jedného milióna amerických dolárov a viac. Do majetku sa nezapočítava nehnuteľnosť na bývanie, zberateľské predmety, spotrebný materiál a tovar dlhodobej spotreby."

Krajiny z piatich rôznych kontinentov vytvárajú prvých 19 priečok s najväčším výskytom takýchto majetných ľudí. Spoločnými menovateľmi sú najčastejšie silná exportná ekonomika a rozvinutý sektor služieb.

19. Hongkong – 142 000
Začneme Hongkongom, ktorý má extrémne vysokú koncentráciu milionárov vzhľadom k jeho počtu obyvateľov (menej ako 8 miliónov). Krajina sa zviditeľnila ako vstupná brána na trh juhovýchodnej Ázie a jej globálne postavenie obchodného centra premenilo mnohých občanov na boháčov.

18. Kuvajt – 146 000
Mať bohaté zásoby ropy je stále skvelý spôsob, ako zabezpečiť, aby vaša krajina nemala núdzu o milionárov. V Kuvajte navyše neplatíte žiadnu daň z príjmu, to znamená, že to čo zarobíte, si aj necháte.

17. Brazília – 149 000
Brazília je opäť v prvej dvadsiatke. Ale tak, ako sa prepadáva tamojšia ekonomika, klesá aj počet milionárov. Od poslednej správy je to prepad okles o 7,8 %. Ale stále je to domov pre 56 % všetkých milionárov z Južnej Ameriky.

16. Rusko – 152 000
Ďalšia významná ekonomika, ktorá od poslednej správy prišla o niekoľko milionárov. Ruské bohatstvo je stále veľmi koncentrované v rukách niekoľkých vyvolených, ale vďaka prírodným zdrojom krajiny, tí, ktorí sú bohatí, sú skutočne bohatí.

15. Saudská Arábia – 167 000
Rovnako ako Kuvajt, aj toto je ropou poháňaná ekonomika, a neuveriteľne bohatá. Veľká časť peňazí je sústredená v rukách zástupcov a blízkych kráľovskej rodiny. The World Wealth Report je jednoznačne optimistický ohľadom budúcich cien ropy, očakáva, že Saudská Arábia sa v budúcnosti výraznejšie bude podieľať na raste bohatstva tých najbohatších.

14. Španielsko – 192 000
Španielsko zažilo najväčší rast milionárov v celej Európe – 8,4 %. To naznačuje, že aj keď nezamestnanosť zostáva veľkým problémom, ekonomika sa postupne dostáva do kurzu.

13. Južná Kórea – 193 000
Technologická explózia nevykazuje žiadne známky slabnutia, a takisto ani nárast milionárov. Najbohatším občanom je, možno to niekoho prekvapí, predseda Samsungu, Lee Kun-Hee. Jeho majetok odhadli na takmer 13 miliárd dolárov.

12. India – 200 000
The World Wealth Report považuje Indiu za "motor rastu", tamojší počet milionárov rastie oveľa pomalšie než ekonomika krajiny. Možno preto, že mnohí robotníci stále žijú v relatívnej chudobe. Najbohatším človekom je Mukesh Ambani z Reliance Industries, ktorý žije v 27-podlažnej veži nad slumom v Bombaji.

11. Holandsko – 204 000
Holandsko ukázalo veľmi silný rast tej najbohatšej vrstvy, o 7,5 %. Je to po Španielsku hneď druhý najväčší skokan v tomto smere. Veľká časť bohatstva pochádza z prepravy a lodiarstva. Rotterdam je jedným z najrušnejších prístavov na svete a vstupnou bránou do kontinentálnej Európy.

10. Taliansko – 229 000
Bankový sektor krajiny je v tomto roku mimoriadne volatilný, ale Taliansko je stále jednou z najväčších ekonomík eurozóny. Tamojší počet milionárov sa zvýšil o 4 % od roku 2015.

9. Austrália – 234 000
Austrália rovnako zaznamenala veľký nárast milionárov, o  4%. Podľa World Wealth Report mnoho ľudí zbohatlo z obrovských banských prevádzok v krajine, ktoré predstavujú viac ako 7 % HDP krajiny a sú  masívnou súčasťou ekonomického rastu.

8. Kanada – 321 000
pre mnohých vysnená krajina pre život. Kanada ale prišla za ostatný rok o svojich milionárov, hlási pokles o 3 %. The World Wealth Report z tohto vývoja čiastočne viní nízku účinnosť akciových trhov, čo môže mať za následok menší exodus z krajiny.

7. Švajčiarsko – 358 000
Švajčiarsko je obľúbeným miestom, hlavne kvôli bankovému sektoru. Preto asi nebude prekvapujúce, že krajina má obrovské množstvo milionárov. Na rozdiel od niektorých na zozname, bohatstvo Švajčiarska nie je sústredené len v rukách hŕstky majetných. Má jednu z najvyšších úrovní príjmu na hlavu vo svete.

6. Francúzsko – 523 000
Populácia milionárov vo Francúzsku vyskočila oproti minulému roku o 6 %. Dokonca ani priame dane na tých, ktorí zarábajú viac ako 1,3 milióna eur, príliš nevydesilo milionárov, aby sa odsťahovali. Paríž dnes priamo konkuruje londýnskej Citi, bankovníctvo by mohlo znamenať príliv ďalšieho majetku v roku 2017.

5. Veľká Británia – 553 000
Keď už hovoríme o Londýne, Veľká Británia má zatiaľ ešte veľa milionárov vďaka tomu, že má jeden z najväčších finančných sektorov na svete. Nakoľko sa situácia po Brexite zmení, sú dnes len dohady.

4. Čína – 1 034 000
Najväčšia svetová populácia, ale aj ekonomika. Je v neustálom rastovom špurte, čo sa rovná množstvu milionárov. Ale World Wealth Report varuje, že spomalenie čínskej ekonomiky a rast majetnej populácie, by mohlo vyústiť do pasce pre strednopríjmové obyvateľstvo.

3. Nemecko – 1 199 000
Najväčšia ekonomika eurozóny má aj najviac milionárov v Európe. V roku 2014 bolo Nemecko najväčším svetovým vývozcom kapitálu, s obchodným prebytkom 285 miliárd dolárov.

2. Japonsko – 2 720 000
Japonsko malo najväčší nárast milionárskeho obyvateľstva z celého zoznamu, neuveriteľných 11 %. Jedným z dôvodov je, ako to World Wealth Report tvrdí, že japonská vláda bola veľmi ústretová pokiaľ ide o nastavenie pravidiel regulácie a daňových sadzieb pre podporu domácich investícií.

1. Spojené štáty americké – 4 458 000
Keď ste najväčšou svetovou ekonomikou, budete pravdepodobne mať aj najviac milionárov. Zatiaľ čo postavenie aktuálnej jednotky môže byť atakované v blízkej budúcnosti Čínou, nikde inde vo svete sa nedáva tak veľký priestor inováciám ako v USA. Američania zostávajú lídrom takmer v každom sektore na ktorý si spomeniete. Takmer dvojnásobok svetových milionárov tu žije v porovnaní s ostatnými hojne obývanými krajinami. A to je niečo, čo sa pravdepodobne v dohľadnom čase nezmení.

Súvisiace články

Aktuálne správy