Herbalife zaplatí 200 miliónov dolárov, aby nebol označený za pyramídovú hru

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Pokutou a nariadenou reorganizáciou amerických aktivít firma urovnala obvinenia, že klamala zákazníkov, keď ich nechala v domnienkach, že by predajom jej výrobkov mohli zarobiť veľké sumy.

Americký výrobca potravinových doplnkov Herbalife neváha zaplatiť milióny za vyrovnanie s americkou Federálnou obchodnou komisiou, len aby nebol označený za firmu fungujúcu na princípe pyramídových hier. Herbalife sa dohodol aj na reorganizácii svojich aktivít v USA. Distribútori by už mali dostávať odmenu za to, čo predajú, a nie za to, koľko ľudí sa im podarí získať.

Spoločnosť však vo svojich aktivitách bude môcť pokračovať. Akcie firmy vystrelili hore a pridávali zhruba 15 percent.

"Herbalife bude musieť začať fungovať legitímne a robiť iba pravdivé vyhlásenia o tom, koľko peňazí jeho členovia pravdepodobne zarobia," uviedla predsedníčka FTC Edith Ramirezová. Zákazníkov firma bude musieť odškodniť za straty, ktoré utrpeli následkom praktík, ktoré FTC hodnotí ako "nespravodlivé a zavádzajúce'" oznámila komisia.

Oznámenie je tvrdou ranou pre miliardára a investora Williama Ackmana, ktorý distribučný model firmy niekoľko rokov verejne kritizoval a tvrdil, že stojí na takzvanom pyramídovom systéme. Firmy, ktoré fungujú podľa tohto modelu, zarábajú väčšinu peňazí najímaním nových predajcov  a nie predajom výrobkov zákazníkom. Ešte vo štvrtok Ackman potvrdil, že naďalej vsádza na pokles akcií Herbalife a že vyšetrovanie FTC pre firmu asi nedopadne dobre.

Firma Herbalife tiež oznámila, že jej rada otvorila cestu pre zvýšenie podielu miliardára Carla Icahna, ktorý špekuloval na rast akcií firmy, zo súčasných 18,3 percenta až na 35 percent. Icahn a Ackman viedli kvôli svojim protichodným stávkam na akcie Herbalife slovné vojny. Icahn v rozhovore pred troma rokmi nazval Ackmana klamárom a „fňukalom“, miliardári sa už odvtedy udobrili.

Herbalife je priamym predajcom potravinových doplnkov na báze vitamínov a svoje produkty ponúka prostredníctvom siete nezávislých distribútorov. Tí nezískavajú peniaze iba z vlastného predaja, ale aj formou podielu z predaja ďalších distribútorov, ktoré sa im podarí pre firmu získať. Na Slovensku bol Herbalife dobre známy hlavne v 90. rokoch minulého storočia.

Súvisiace články

Aktuálne správy