Júnové ceny v eurozóne medziročne posilnili o 0,1 %

Medziročná inflácia v eurozóne bola v júni na úrovni 0,1 %. Ceny v menovom bloku sa tak dostali do pozitívneho teritória, keďže v máji celková cenová hladina medziročne o 0,1 % klesla. V rámci celej Európskej únie sa ceny v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška nezmenili po májovom oslabení o 0,1 %. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku ceny v júni medziročne klesli o 0,7, čiže rovnakým tempom ako v máji. Medzimesačne sa však celková cenová hladina na Slovensku v júni o 0,1 % zvýšila. Medziročne ceny v júni klesli v trinástich krajinách Európskej únie. Najviac sa znížili na Cypre (-2 %), v Bulharsku (-1,9 %) a Chorvátsku (-1,2 %). Najsilnejšiu medziročnú infláciu v júni evidovali v Belgicku (1,8 %), Švédsku (1,2 %) a na Malte (1 %).

Celkovú cenovú hladinu v rámci eurozóny v júni medziročne nahor posunul najmä segment reštaurácií a kaviarní, ktorý jej pridal 0,11 percentuálneho bodu. Nasledovali nájomné a tabak (zhodne 0,06 percentuálneho bodu). Ceny pohonných hmôt však celkovej cenovej hladine ubrali 0,41 percentuálneho bodu. Po nich nasledoval vykurovací olej (-0,16 percentuálneho bodu) a plyn (-0,13 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy