Bayer vylepšil ponuku na prevzatie firmy Monsanto

V máji nemecký koncern za americkú biotechnologickú firmu ponúkal 62 mld. USD, finančné podrobnosti nového návrhu spoločnosť nezverejnila

Nemecký farmaceutický a chemický koncern Bayer zvýšil ponuku na prevzatie americkej biotechnologickej firmy Monsanto o 3 USD na 125 USD za akciu. Ako Bayer informoval vo štvrtok, vylepšenej ponuke predchádzalo niekoľko týždňov rokovaní medzi oboma firmami. Finančné podrobnosti návrhu Bayer nezverejnil s tým, že od predloženia pôvodnej ponuky sa zmenila hodnota dlhových záväzkov amerického konkurenta. Ponuku z mája, v ktorej Bayer ocenil Monsanto na 62 mld. USD, americká spoločnosť odmietla ako neadekvátnu. Monsanto potvrdil, že novú ponuku zaevidoval, bližšie sa však k nej plánuje vyjadriť až po posúdení v predstavenstve firmy.

Prevzatím amerického producenta osív firmou Bayer by vznikol najväčší dodávateľ pre poľnohospodársky trh na svete so silným zastúpením v USA, Európa aj Ázii. V máji Bayer predpokladal, že celoročný zisk zlúčeného podniku by sa vďaka synergickým efektom po troch rokoch zvýšil o približne 1,5 mld. USD.

(1 EUR = 1,1157 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy