Brexit zvyšuje riziko oslabenia rastu ekonomiky v strednej Európe

Riziko slabšieho hospodárskeho rastu v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE) sa po rozhodnutí Britov opustiť Európsku úniu začalo zvyšovať. Uviedla to dnes ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P). Informovala o tom agentúra Reuters.
„Predpokladáme, že po tom, ako britskí voliči v referende 23. júna rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ, riziká spomalenia tempa rastu začali v KSVE rásť, a to naprieč celým regiónom,“ uviedla agentúra v najnovšej správe. Čo je ešte dôležitejšie, rozhodnutie v prospech brexitu môže zvýšiť politickú neistotu v KSVE na viacerých frontoch.
Zo 17 štátov KSVE agentúra hodnotí výhľad ratingu ako negatívny zatiaľ len v troch prípadoch. Tými sú Poľsko, Chorvátsko a Čierna Hora. V ostatných je výhľad stabilný.
S&P dodala, že krajiny V4 (Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko), ale aj štáty juhovýchodnej Európy ako Bulharsko, Chorvátsko a Rumunsko, by sa mohli začať obávať rastúcej dominancie krajín eurozóny, najmä Francúzska a Nemecka. To by mohlo ešte viac skomplikovať rozhodovanie v rámci Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy