Čína môže využiť srbskú oceliareň na predaj lacnej ocele v EÚ

Európske združenie oceliarskeho priemyslu Eurofer varuje, že Čína môže využiť srbskú oceliareň na to, aby bez problémov dostala do Európy svoju lacnú oceľ. Podľa generálneho riaditeľa Euroferu Axela Eggerta môže Čína svojimi vysokými štátnymi dotáciami financovať aj srbskú fabriku v Smedereve. Informovala o tom agentúra DPA.
Eggert poukazuje na to, že v súčasnosti majú problémy aj najmodernejšie oceliarne a z tohto hľadiska smederevská fabrika nemôže byť zisková. Zároveň vznikli obavy, či srbská štátna podpora pre túto oceliareň spĺňa pravidlá EÚ.
Len dva týždne po prekvapujúcej kúpe srbskej oceliarne čínskym štátnym koncernom HBIS sa rozhoreli aj spory s Belehradom. „Číňania sú nahnevaní: Nechcú platiť naše sankcie,“ tak znel titulok najväčšieho srbského denníka Blic. Dôvodom je antidumpingový proces, ktorý Európska komisia otvorila aj voči Srbsku, hoci sa zamerala len na obdobie od 1. júla 2015 do 30. júna 2016. Podľa denníka Politika ide o priaznivé okolnosti, keďže existujú dôkazy, že fabrika v rokoch 2013 a 2014 predávala oceľ za dumpingové ceny.
Smederevskú oceliareň v prešetrovanom období 2015/16 riadil slovenský podnikateľ Peter Kamarás so svojím tímom. Pod jeho vedením fabrika skončila v strate 150 miliónov eur a srbské médiá ho obvinili z pochybných obchodov. Slovenský manažér tieto obvinenia odmietol.

Súvisiace články

Aktuálne správy