Čínska inflácia bola v júni najslabšia za šesť mesiacov

Medziročná júnová inflácia v krajine bola na úrovni 1,9 %.

Spotrebiteľské ceny v Číne v júni rástli najpomalším tempom za šesť mesiacov, čo signalizuje, že v druhej najväčšej ekonomike sveta je v rámci všeobecného spomalenia hospodárstva stále slabý spotrebiteľský dopyt. Čínsky štatistický úrad v nedeľu informoval, že júnová medziročná inflácia v krajine bola na úrovni 1,9 %. Hoci inflácia bola mierne vyššia, ako očakávali analytici, zostala hlboko pod hranicou 3 %, ktorú si čínski predstavitelia v tomto roku želajú dosiahnuť.

Nízka inflácia poskytuje čínskej centrálnej banke flexibilitu pri prijímaní nového kola menových stimulov. Čínski predstavitelia plánujú v tomto roku rast hrubého domáceho produktu (HDP) v pásme 6,5 až 7 %. Za prvý kvartál tohto roka Čína vykázala rast ekonomiky o 6,7 % a údaje za druhý štvrťrok zverejní 15. júla. Výskumníci čínskej Štátnej komisie pre rozvoj a reformu minulý týždeň uviedli, že nemôže byť vylúčené ďalšie zníženie úrokových sadzieb, ak údaje o raste HDP za druhý kvartál nenaplnia očakávania.

Čínsky štatistický úrad v nedeľu zároveň informoval, že výrobné ceny v krajine sa v júni oproti rovnakému mesiacu minulého roka znížili o 2,6 %. Tempo poklesu výrobných cien sa však v porovnaní s predošlými mesiacmi spomalilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy