Tempo rastu spotrebiteľských cien v Číne sa v júni spomalilo

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Číne sa v júni spomalilo, už druhý mesiac po sebe a bolo najnižšie od januára tohto roka. To signalizuje, že dopyt v druhej najväčšej svetovej ekonomike zostáva stále slabý na to, aby dokázal výraznejšie podporiť hospodársky rast. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu sa index spotrebiteľských cien v Číne v júni 2016 zvýšil medziročne o 1,9 % po májovom raste o 2 %. Tempo jeho rastu tak zostalo hlboko pod cieľovou hranicou vlády v Pekingu, ktorou je inflácia na úrovni 3 %. Analytici však očakávali ešte horší výsledok, a to infláciu na úrovni 1,8 %.
Štatistiky tiež odhalili, že potraviny v júni zdraželi o 4,6 %, miernejšie ako v máji, keď ich ceny stúpli o 5,9 %. Ceny nepotravinárskych produktov sa minulý mesiac zvýšili medziročne o 1,2 %, zatiaľ čo v máji vzrástli o 1,1 %.
Čína dnes zverejnila separátne štatistiky o vývoji výrobných cien, ktoré v júni klesli, už 52. mesiac po sebe, a to medziročne o 2,6 %. Zníženie cien hotových výrobkov, ktoré opúšťajú brány tovární pritom naznačuje, že aj inflácia môže znova klesnúť.
Čínska ekonomika v 1. kvartáli vzrástla medziročne o 6,7 %, čo bolo jej najpomalšie tempo od globálnej finančnej krízy. Vláda si dala za cieľ dosiahnuť za celý tento rok hospodársky rast v rozmedzí 6,5 až 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy