Slovenská advokátska komora obnovila Rozhodcovský súd

Obnovenie Rozhodcovského súdu SAK je podľa tajomníka súdu Pavla Kubíka dôležitým impulzom pre rozvoj súkromnej arbitráže na Slovensku a ponúka vhodnú alternatívu riešenia obchodnoprávnych a občianskoprávnych sporov k všeobecným súdom.

Slovenská advokátska komora (SAK) obnovila činnosť svojho Rozhodcovského súdu. Ako uviedol tajomník tohto súdu Pavol Kubík, obnovenie Rozhodcovského súdu SAK je dôležitým impulzom pre rozvoj súkromnej arbitráže na Slovensku a ponúka vhodnú alternatívu riešenia obchodnoprávnych a občianskoprávnych sporov k všeobecným súdom. Predsedníctvo SAK schválilo nový Štatút a Rokovací poriadok Rozhodcovského súdu SAK, ktorý bol 1. júla publikovaný v Obchodnom vestníku.

„Obnovu činnosti Rozhodcovského súdu SAK považujem za významný príspevok advokátskeho stavu k zlepšovaniu právneho prostredia a posilňovaniu právnej istoty v zmluvných vzťahoch, ako aj náš príspevok k odľahčeniu činnosti všeobecných súdov,“ povedal predseda SAK Ľubomír Hrežďovič. Rozhodcovský súd SAK je príslušný na rozhodovanie sporov, o ktorých možno rozhodovať v rozhodcovskom konaní podľa zákona o rozhodcovskom konaní.

Rozhodcovské pravidlá sa aplikujú na spory, ktoré sa strany v rozhodcovskej zmluve alebo v rozhodcovskej doložke dohodli riešiť v rozhodcovskom konaní pred Rozhodcovským súdom SAK. Rozhodcovský súd SAK, naopak, nebude rozhodovať spory, ktoré možno rozhodnúť len v spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní.

Za predsedu Rozhodcovského súdu SAK bol zvolený Karol Šiška, ďalšími členmi predsedníctva sú advokáti Martin Magál a Roman Prekop.

Súvisiace články

Aktuálne správy