Bielorusi chystajú denomináciu, bankovky stratia štyri nuly

, ČTK Foto: SITA/AP

Bielorusko sa pripravuje na citlivý menový manéver, vyvolaný vysokou infláciou a dopadmi finančnej krízy v Rusku, krajine hlavného spojenca a obchodného partnera. S platnosťou od piatka 1. júla sa v rámci takzvanej denominácie, zníži nominálna hodnota platidiel. Na bankovkách zmiznú štyri nuly.

Jeden americký dolár dnes v Minsku stojí oficiálne okolo 22 000 bieloruských rubľov. V úsilí o stabilizáciu meny bieloruská centrálna banka zvýšila úrokové sadzby a opakovane znížila oficiálny kurz domácej meny. Inflácia vlani presiahla 12 percent.

O denominácii rozhodol bieloruský vodca Alexander Lukašenko vlani v novembri. K zníženiu hodnoty bankoviek pristúpilo Bielorusko už niekoľkokrát, tentoraz ale bude operácia najväčšia. Bielorusi sa chystajú vydať sedem druhov bankoviek v hodnote päť, desať, 20, 50, 100, 200 a 500 rubľov. Doteraz bola v obehu aj bankovka v hodnote 200 000 rubľov.

Mnohé bieloruské banky dnes varovali obyvateľstvo aj zahraničných turistov pred výpadkom služieb vo štvrtok a v piatok. Niekoľko hodín nebudú fungovať bankomaty, prevádzku pozastaví aj Minská menová burza. Železnice upozornili, že vypadne aj internetový predaj lístkov, platobné karty nebudú prijímať ani automobilové čerpacie stanice. Svojich klientov pred obmedzením služieb varovali aj obchody a lekárne.

Bielorusko sa pustilo cestou denominácie naposledy pred 16 rokmi, keď do roku 2000 vstúpilo škrtnutím troch núl svojej národnej meny. Vtedy Lukašenkov režim občanom sľúbil, že bude presadzovať prísnejšie menovú a rozpočtovú politiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy