Netradičná dovolenka do krajiny-nekrajiny: Liberland či Forvik v atlase nehľadajte

, poistenie.sk Foto: SITA/AP;YT/Forvik Free Nation;Simo Valley

Liberálnosť spoločnosti, dôraz na individualitu a slobodu myslenia či prejavu niekedy prináša zaujímavé výsledky. Nespokojnosť s vládou či zistenie akejsi možnej historicity vedie niektorých jedincov k záveru – vytvorím si štát. Na to však dnes už nestačí symbolické dobyvateľské zapichnutie vlajky či ohraničenie svojho územia z dôvodu „lebo som sa tak rozhodol“.

Potrebné sú rôzne jednania, medzinárodné dohody a mnoho iných byrokratických úkonov. No kým to všetko prebehne (ak vôbec) vďaka 21. storočiu a médiám si svoj štát môžete vyhlásiť už dnes. Ak o vlastný štát nestojíte, no zaujíma vás ako by v skutočnosti mohol vyzerať, spravte z neho cieľ vašej tohtoročnej dovolenky.

Liberland
Nie najvhodnejší dovolenkový cieľ, no dobrodruh sa možno odváži. Suverénny štát ležiaci medzi Chorvátskom a Srbskom sa prezentuje mottom „Žiť a nechať žiť“. Ani jedna z krajín si totiž nedala záležať na presnejšom vytýčení svojich hraníc, a tak medzi nimi ostalo nezabrané územie. Ich nepozornosť šikovne využil Čech Vít Jedlička, súčasný prezident Liberlandu. Úradnými jazykmi sú angličtina a čeština, a požiadať o občianstvo môžete aj vy. Musíte však spĺňať niekoľko podmienok, ako sú napríklad byť nábožensky tolerantný, mať čistý register trestov a žiadne spojenie s komunistickou či extrémistickou minulosťou. Pokiaľ sa Liberlandu naozaj podarí dostať na mapu sveta, Jedlička plánuje slobodné voľby a udeľovanie občianstva širšej verejnosti.

Christiania
V meste Kodaň sa v roku 1971 rozhodla skupina umelcov a hipíkov odmietnuť kontrolu štátu. A tak sa nasťahovali do bývalých vojenských kasární a vytvorili svoj vlastný „štát v štáte“. Dnes ide o autonómnu oblasť uznanú Dánskou vládou. Asi 850 obyvateľov vytvorilo v Christianii vlastné školstvo, podniky aj obchody, ktoré sú dodnes pre turistov veľkým lákadlom. Jeho budúcnosť je však sporná, keďže už niekoľko rokov odkladajú platbu dane za obývané pozemky.

Forvik
Britský dobrodruh Stuart Hill sa po niekoľkých neúspešných pokusoch oboplávať Britské ostrovy na plavidle vlastnej výroby rozhodol zavesiť jachtu na klinec a usadiť sa. Za svoj domov si vybral ostrov Forvik. Rozhodol sa bojovať o jeho samostatnosť na základe starých dokumentov dokazujúcich historickú prináležitosť Škandinávii. Odpoveď britskej vlády neprichádzala, a tak Hill v roku 2011 vyhlásil nezávislosť ostrova. Dnes má asi 20 občanov a jeho hodnotami sú čestná vláda a čestné peniaze.

Seborga
Kniežatstvo Seborga ležiace medzi Talianskom a Monakom (cca 7 km od San Rema) funguje už od roku 1963, kedy sa rozhodlo vyhlásiť svoju nezávislosť. Za týmto krokom stojí urazená hrdosť obyvateľov mesta, v ktorom mal byť podľa legendy ukrytý svätý grál. Počas anexie v 19. storočí sa mesto cítilo prehliadnuté, pretože záznam o ňom nebol spomenutý v žiadnej z kníh a záznamov. Rozhorčenie z nevšímavosti tak dohnalo kvetinára Giorgia Carboneho vyhlásiť kniežatstvo, kde sa sám stal kniežaťom. Po jeho smrti v roku 2009 sa stal jeho nástupcom Marcello Monegatta. Obyvatelia však aj naďalej dodržujú talianske zákony a platia dane.

Nezvyčajnosť týchto „samostatných území“ sa možno pre vás stala lákavou. Ak sa rozhodnete navštíviť niektorú z týchto krajín, nezabudnite kontaktovať ich vodcov či iné,  nimi určené orgány, aby ste predišli nepríjemnostiam. Keďže niektoré z týchto území disponujú aj vlastnou menou, platby a podobné záležitosti si pred odchodom taktiež overte. A keďže naozaj neviete čo vás čaká, zabezpečte si aj nejaké to cestovné poistenie, pre každý prípad.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy