Brexit: Kto sú víťazi a kto padlí hrdinovia

, Bloomberg Foto: SITA

Znepriatelené strany včera hlasovali v historickom okamihu britských dejín. Dnes je už po bitke a víťazstvo sa priklonilo na stranu podporovateľov Brexitu, je na čase spočítať víťazov a porazených.

Víťazi

Ľudia
Boris Johnson. Bývalý starosta Londýna predstavuje hlavnú politickú tvár úspešného ťaženia za "nezávislosť" Veľkej Británie. Člen strany konzervatívcov a jej možný budúci líder sa profiluje do možného Davida Camerona. Spokojnosťou srší aj Nigel Farage, predseda Strany nezávislosti, ktorý vyzval súčasného premiéra k okamžitej demisii.

Marine Le Penová a Vladimír Putin. Francúzska nacionalistka Le Penová od začiatku netajila svoje sympatie k Brexitu, poťažmo k rozpadu únie. Rok pred národnými francúzskymi voľbami sa jej do rúk dostáva možný tromf. Zármutkom pravdepodobne sršať nebude ani ruský prezident Vladimir Putin. Pozornosť Európy sa nevyhnutne zameria na interné problémy a spor ohľadom anexie Krymu ustúpi do pozadia. Taktiež otázka závislosti Európy na ruských zásobách plynu nebude témou, ktorú politici EÚ potrebujú teraz riešiť.

Právnici. Dekády tvorby obšírnej legislatívy EÚ, vyjednávanie väzieb v rámci bloku a nastavovanie partnerských zmlúv so svetom zodpovedajú tisícom hodín práce. Skúsení právnici sa aktuálne môžu pripraviť na vzrastajúci dopyt po ich službách. A tá bude pravdepodobne trvať roky, pretože proces vyviazanie samotnej Veľkej Británie nebude otázkou lusknutia prstov.

Obchod
Odporcovia regulácie. Najmä menšie podniky pevne veria, že im odchod pomôže dostať sa z područia regulácie EÚ, čo by im mohlo rozviazať ruky. Prísne normy a byrokratická nariadenia "unifikujúce" celý rad výrobkov by s koncom členstvo mali byť podľa zástancov minulosťou. Dobrá správa je to najmä pre fragmentované trhy s minimálnym rizikom od veľkých hráčov (napríklad lokálne pivovary).

Trhy
Zlato a ďalšie bezpečné prístavy. Už dnešné ráno naznačuje, kde sa aktuálne nachádza nákupný apetít investorov. Zlato prudko stúpa hore, posilňujú taktiež bezpečné štátne dlhopisy a hore mieria aj japonský jen či švajčiarsky frank.

Mestá
Dublin, Amsterdam a ostatné finančné centrá. Brexit môže značne skomplikovať život londýnskemu finančnému centru. Potenciálny nástupcovia z celého radu oblastí ako Dublin, Amsterdam či severských európskych štátov by mohli získať na dôležitosti.


Porazení

Ľudia
David Cameron. Politická porážka je pomerne jasná. Existujúci (odstupujúci) premiér britskej vlády je prvým na rane. Bol to on, kto vyhlásil referendum a po celý čas slovne intervenoval v prospech zachovania statusu quo. Jeho politická budúcnosť je po historickej porážke značne neistá.

Politický establishment. Valná väčšina čelných predstaviteľov z celej únie stála na strane zachovania spojenia "Veľká Británia v EÚ". Patrí medzi ne okrem iného Barack Obama, šéfka MMF Christine Lagardeová, či kanadský premiér Justin Trudeau.

Obchod
Veľké bankové domy. Roky regulačnej neistoty, prudký prepad akcií (HSBC dnes v Hongkongu strácala 11 %) a možný presun operácií do únijných krajín. To všetko čaká na veľké bankové domy.

Trhy a ekonomika
Rast hospodárstva. Podľa odhadov väčšiny ekonómov má dôjsť k spomaleniu rastu britského hospodárstva, poklesu prítoku zahraničných investícií či budovaniu inflačných tlakov. Britská centrálna banka sa aj preto už poponáhľala s uistením, že urobí všetky potrebné kroky, ktoré si situácia vyžiada. Menová stimulácia by mohla byť cez zníženie úrokových sadzieb. Šéf Bank of England Mark Carney dokonca hovoril už v minulosti o riziku recesie.

Rizikové aktíva. Výpredaj rizikových aktív je zrejmý už z dnešnej seansy. Futures na európskych burzách indikujú pokles až okolo 10 %. Porazeným je samozrejme britská libra. Bolestné však zaplatia aj menej intuitívne aktíva ako napríklad nórska koruna. Pre Nórsko totiž Veľká Británia predstavuje druhého najvýznamnejšieho obchodného partnera. Krajina je taktiež významne závislá na vývoze ropy, ktorej cena prudko oslabuje.

Mestá
Finančné centrum a developeri. Londýnske finančné centrum už bolo zmieňované. Do spevu nebude ani developerským a realitným firmám. Potenciálny odchod veľkých bankových domov (JPMorgan, Morgan Stanley atď.), zhoršenie kreditných podmienok a zvýšená nedôvera odrážajúca sa v prítoku zahraničných investícií by stavebníctvu určite neprospela.

Divoká karta
Škótski separatisti. Škóti v referende pomerne zreteľne deklarovali svoju túžbu zostať v EÚ (62 % z nich hlasovalo pre zachovanie členstva). Aktuálne sa tak ponúka otázka, či Škótsko nevyvolá referendum o vlastnej nezávislosti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy