EIB podporí projekt D4 a R7 sumou 426 mil. eur

Európska investičná banka bude projekt financovať z prostriedkov Európskeho fondu pre strategické investície.

Európska investičná banka (EIB) podporí projekt diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 sumou 426 mil. eur. Inštitúcia, ktorá podpísala dohodu o financovaní s konzorciom Zero Bypass Limited, o tom informovala v stredu. Účasť na projekte verejno-súkromného partnerstva bude banka financovať z prostriedkov Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Pre EIB ide na Slovensku o prvú transakciu s využitím zdrojov fondu EFSI. Zero Bypass Limited, zložený z členov víťazného konzorcia Obchvat Nula na čele so španielskou spoločnosťou Cintra, chce prvú fázu stavby podľa zámeru odovzdať do konca roka 2019 a druhú v polovici roka 2020.

Projekte diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 predpokladá vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska. Koncesná zmluva na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu úsekov D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka pri Dunaji, sever – Rača a R7 Bratislava, Prievoz – Ketelec – Dunajská Lužná – Holice bola uzatvorená 20. mája v Šamoríne. Ide o jeden z najväčších súčasných infraštruktúrnych PPP projektov v strednej Európe.

Štát bude po odovzdní D4 a R7 do prevádzky splácať koncesionárovi ročne 56,72 mil. eur. Za tridsať rokov by tak mal celkovo zaplatiť približne 1,9 mld. eur vrátane vplyvu inflácie a úrokov. Na financovaní časti projektu sa bude podieľať Európska investičná banka a svoju účasť potvrdila Európska banka pre obnovu a rozvoj.

Súvisiace články

Aktuálne správy