Nervozita okolo brexitu opäť rastie, cena Brentu klesla pod 50 USD/barel

Po dvoch dňoch rastu ceny ropy dnes výrazne klesli, keď na trhy opäť začal doliehať tlak súvisiaci s blížiacim sa referendom v Británii o vystúpení krajiny z Európskej únie. Ceny ropy zareagovali aj na uzatvorené mesačné prímerie medzi nigérijskou vládou a povstalcami v delte Nigeru, ktorých útoky na ropnú infraštruktúru v minulých týždňoch obmedzili produkciu a vývoz ropy z krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
Nervozitu na trhoch opäť zvýšili informácie o náladách Britov dva dni pred referendom. To je stanovené na 23. júna. Zatiaľ čo v dvoch prieskumoch verejnej mienky, ktoré boli zverejnené po vražde labouristickej poslankyne Jo Coxovej (16.6.), sa tábor stúpencov zotrvania Británie v únii posilnil, tretí prieskum už opäť poukázal na mierny náskok stúpencov brexitu. To potvrdzuje skoršie odhady politológov a ekonómov, že výsledok referenda bude veľmi tesný.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla do 15.38 h SELČ o 1,04 USD na 49,61 USD (43,85 eura) za barel (159 litrov). Od uzávierky vo štvrtok minulý týždeň je však cena ešte stále o 6 % vyššia.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom, ktorý dnes vyprší, klesla o 1,02 USD na 48,35 USD/barel. Cena aktívnejšieho augustového kontraktu klesla o 93 centov na 49,03 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy