Čo sa stane s ropou po Brexite?

, CNBC Foto: SITA/AP

Ak Veľká Britániá odmietne vo štvrtokovom referende Európsku úniu, bude to mať podľa analytikov zo Société Générale vplyv na cenu ropy. Ale nie na dlho.

Tento týždeň všetku pozornosť globálnych trhov, a nielen ich, púta britské hlasovanie o zotrvaní v únii. Pri pohľade na rôzne prieskumy sa ukazuje vyrovnaný súboj, misky váh nie sú jednoznačne naklonené. Po víkende, kedy prieskumy potvrdili prevažujúci záujem zostať v únii, v pondelok ráno európske akcie vzrástli o 3,3 percenta, libra posilnila voči doláru a ceny ropy stúpli, ropa Brent sa obchodovala až za 50,05 dolára za barel (nárast o 88 centov) americká WTI až za 48,78 za barel ( nárast o 82 centov).

Ceny ropy minulý týždeň klesli, vtedy prieskumy verejnej mienky ukázali, že kampaň o výstupe zabrala. Trhy boli ako na ihlách, Michael Wittner, globálny riaditeľ pre výskum ropného trhu a komodít v Societe Generale poznamenal, že averzia k riziku na trhoch s ropou je pred hlasovaním zvýšená. "V posledných týždňoch sa n a trhoch prejavili obavy z politiky negatívnych úrokových sadzieb v rôznych krajinách, a zdanlivo krehkej globálnej ekonomiky. Minulý týždeň sa kvôli štvrtkovému britskému referendu obavy zosilnili. To prispelo k celkovej averzii k riziku. To, čo sledujeme v ostatných dňoch, sa rozhodne odráža na globálnom trhu spracovania ropy," povedal Michael Wittner pre televíziu CNBC. "Podľa nášho názoru je tu dramatický posun smerom k vyváženému trhu, už natoľko neprevyšuje ponuka dopyt. To, čo v súčasnosti sledujeme, môže mať malý, ale zásadný menový vplyv. Brexit môže mať za následok ďalší, sentimentom riadený pokles cien. V prípade surovej ropy rádovo okolo 5 percent, ale očakávame, že každý takýto prepad bude len dočasný," povedal Wittner.

Aj keď šance na Brexit sa v posledných týždňoch vytrácajú, prieskumy verejnej mienky sú stále napäté. Nepresnosť prieskumov  je potenciálny znepokojujúci faktor. Výsledok by mohol závisieť na volebnej účasti starších aj mladších voličov, ktorí sú nerozhodní a nakoniec môžu skončiť tak v tábore za, ako aj v tábore proti. Čo by mohol spôsobiť Brexit je do značnej miery známe, ale vzhľadom k tomu, že by to bola bezprecedentná udalosť pre Britániu a EÚ, Wittner predpovedá, že trhy s ropou by zareagovali okamžite, čo by skomplikovalo obchodovanie. "Ak by nastal Brexit… očakávame  ďalšiu vlnu neochoty riskovať, čo by bolo zjavne krátkodobá medvedia pozícia na surovú ropu. Podobný trend sme ale mohli sledovať niekoľkokrát počas posledných rokov, s pozoruhodným príkladom rôznych katalyzátorov, vrátane vývoja v Číne (vývoja na menovom aj akciovom trhu), v rámci eurozóny (Grécko) a USA (zvyšuje sa hranica dlhu).  Náš názor je, že s Brexitom súvisiaca averzia voči rizikám tu je aj bude. To znamená, že spočiatku bude obchodovanie komplikované. Za druhé, čo je možno ešte dôležitejšie, je ťažké vyčísliť, koľko bude vlastne Brexit stáť, v čase keď ešte nie je jasný výsledok hlasovania".

Ceny ropy kopírujú rodiace sa oživenie ako sa ponuka a dopyt postupne dostávajú do rovnováhy. Na globálnej úrovni sa očakáva nárast dopytu, zatiaľ čo zásoby klesajú, to podporuje ceny po dvoch rokoch poklesu. Wittner uviedol, že či už nastane Brexit alebo nie, "kombinácia zdravého dopytu a poklesu dodávok by mala viesť na globálnom trhu k vyrovnaniu, k čomu by malo dôjsť  zhruba v druhej polovici roka 2016. Je to dlho očakávaná vyváženie býčích cien ropy a očakávame, že tento vývoj bude pokračovať budúci rok. Aj keď sme opatrní v krátkodobom horizonte (Q3a Q4 16) vzhľadom k návratu prerušených dodávok a stále vysokých cien akcií. Pokiaľ ide o Brexit, dalo by sa povedať, že posun od previsu ponuky nad dopytom k vyváženému trhu dokáže, podľa nášho názoru, premôcť malý zásadný vplyv mierne slabšieho dopytu v dôsledku menových vplyvov. "

Inými slovami "ak by mal Brexit vyvíjať negatívny tlak na ceny ropy, potom to bude vďaka averzii k riziku, nie fundamentom," dodal Wittner.

Súvisiace články

Aktuálne správy