Rast spotrebiteľských cien v USA sa v máji spomalil

Americké spotrebiteľské ceny minulý mesiac stúpli o 0,2 % po aprílovom zvýšení o 0,4 %.

Rast spotrebiteľských cien v USA sa v máji spomalil, ale trvalý rast nákladov na bývanie a zdravotnú starostlivosť naďalej podporoval základnú infláciu. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že spotrebiteľské ceny minulý mesiac stúpli o 0,2 % po aprílovom zvýšení o 0,4 %. Medziročná inflácia bola na úrovni 1 %. V apríli sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 1,1 %.

Ekonómovia prognózovali, že celková hladina spotrebiteľských cien v máji posilní o 0,3 % a medziročná inflácia bude vo výške 1,1 %. Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v máji v výške 0,2 %, čiže na rovnakej úrovni ako v apríli. Medziročná májová jadrová inflácia v USA bola 2,2 %, čiže posilnila v porovnaní s aprílom, kedy bola 2,1 %.

Ceny benzínu v USA minulý mesiac stúpli o 2,3 % po aprílovom raste o 8,1 %. Potraviny zlacneli o 0,2 %. V rámci položiek zahrnutých do jadrovej inflácie si udržali trend rastu ceny bývania a zdravotnej starostlivosti. Náklady na bývanie sa v máji v USA zvýšili o 0,3 %, čiže rovnako ako v apríli. Náklady na zdravotnú starostlivosť vzrástli tiež o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy