IMF varuje: Brexit je väčšou hrozbou pre svetovú ekonomiku, ako Lehman

, bloomberg;zerohedge Foto: SITA/AP

Ako sa zdá Brexit naberá na popularite medzi britskými voličmi. Bloomberg nedávno zverejnil rozhovor s Hung Tan z Inštitútu medzinárodných financií vo Washingtone. Pomôže vám pochopiť globálny vplyv rozhodnutia, ak by si Británia zvolila cestu opustiť úniu.

Brexit sa nedá porvnávať s Lehman v krátkodobom horizonte, pokiaľ ide o paniku na trhoch. Centrálne banky sa budú vždy snažiť chaotickú situáciu upokojiť. Ale Brexit je oveľa významnejší než Lehman vo svojom dlhodobejšom vplyve na globálny rast. Prostredníctvom obchodných a investičných kanálov to bude vyvolávať ekonomický pokles namiesto rastu. Nie je to len hlas z Veľkej  Británie, ktorý žiada vystúpenie z únie. Je to príznak nespokojnosti občanov so súčasným stavom. Chcú zmenu, ale nikto nedokáže presne uviesť, čo je to, čo chcú. Výsledok v prospech opustenia únie by mal veľmi ďalekosiahly a dlhodobý vplyv. V blízkej budúcnosti by neboli významné úpravy na finančných trhoch.

Bank of England, ECB a iní uviedli, že sú pripravení dodať významné množstvo likvidity práve k upokojeniu volatility. Bank of England sa môže zamerať na výkup vysoko kvalitných podnikových dlhopisov. Ak bude mať pocit, že jej chýbajú nákupy v určitej triedy aktív, môže rozšíriť zoznam aktív, ktoré bude schopné nakúpiť.

Brexit by najviac zasiahol Britov, ale aj Európu a cez ňu by sa dôsledky preniesli na ostatných obchodných partnerov v Európe, a potom do krajín na rozvíjajúcich sa trhoch. Veľké ekonomiky sa môžu spoľahnúť na domácu spotrebu, sektor služieb by mal byť schopný generovať istú mieru rastu a vyrovnať sa s novou situáciou lepšie ako ostatní. Viac otvorené ekonomiky, ktoré boli závislejšie na svetovom  obchodnom modeli rastu, budú trpieť viac.

Po odchode by si Veľká Británia mohla zvoliť nórsky model, švajčiarsky, alebo sa spoliehať na Svetovú obchodnú organizáciu, cez ktorú by riadila svoj vzťah s EÚ, to by ale bolo veľmi problematické. Všetci partneri totiž budú stále vyžadovať od britských firiem, aby dodržiavali a rešpektovali pravidlá EÚ, ak chcú podnikať v EÚ. Najdôležitejší bude dopad pre londýnsku City, finančné služby cezhraničnej činnosti budú buď úplne ochromené, alebo výrazne obmedzené.

Skutočným problémom pre Britov by bola neistota spôsobená stratou podnikateľskej dôvery a ďalší pokles kapitálových výdavkov a investícií. To by posilnilo prepad produktivity, čo je veľmi výrazné vo Veľkej Británii, a vytváralo ešte horší výsledok z hľadiska potenciálneho rastu.

Presadenie Brexitu by v únii viedlo k veľmi jasnému poklesu dôvery občanov Európy v EÚ a jej inštitúciám, a nárastu populizmu a anti-Bruselslej nálade a rozšíreniu nákazy v podobe anti-integračného sentimentu. Periférne krajiny prešli veľkými transformáciami po skončení krízy. Náklady na fiškálnu konsolidáciu sú vnímané ako pomerne významné a nespravodlivo rozdelené, takže v tejto oblasti môže byť veľa nespokojnosti, čo bude podporovať ďalší vzostup populistických poltických síl.

Všeobecná nálada v Európe je proti migrácii aj voľnému obchodu. V uplynulom roku bolo realizovaných viac ako 500 ochranných obchodných opatrení, vládami po celom svete. Viac ako dvojnásobný počet takýchto opatrení bolo zavedených pred dvoma rokmi. Nárast antimigračnej nálady a nárast nevôle proti voľnému obchod dokonca aj v USA, predstavujú rast rizika ďalšieho zvýšenia obchodného protekcionizmu. To by mohlo aj naďalej tlmiť rast svetového obchodu, ktorý medziročne poklesol v objeme o 1,6 percenta v prvom štvrťroku tohto roka.

Všetko, čo sme videli za posledných 10 dní zdá sa naznačuje, že impulz pre "opustenie" v skutočnosti narastá, čo môže byť znepokojujúce. Netreba ale zabúdať na lekcie, ktoré dobre poznáme z parlamentných volieb, prieskumy sú jedna vec a konkrétny výsledok, neraz aj vďaka rozhodnutiu na poslednú chvíľu, druhá.

Postupne na správne rozhodnutie pripravuje svoje obyvateľstvo aj bristký kancelár George Osborne, ktorý "varoval", že v prípade odchodu porastú dane. Znížená miera obchodovania a investícií by zanechala "čiernu dieru" o veľkosti 30 miliárd libier, (42 miliárd dolárov), ktorá by musela byť zaplátaná zvýšenými daňami a škrtmi vo výdavkoch v oblasti zdravotníctva, školstva a obrany. Ako počas svojho prejavu Osborne povedal, stále verí, že kampaň na zotrvanie bude úspešná a opäť pripomenul svoj sľub legislatívne obmedziť voľný pohyb osôb, znížiť vplyv sudcov EÚ, a cieľ vyjednať Brexit do roku 2019. Cieľom kampane pre "odchod" je uistiť voliča, že opustenie únie by bolo  rýchle a pod kontrolou. Osborne sa naopak snaží ľudí presvedčiť, že to bude bolestivé. "Opustenie EÚ by znamenalo menej peňazí, o miliardy menej," tvrdí kancelár. Znamenalo by to "núdzový rozpočet, v ktorom by sme museli zvýšiť dane a znížiť výdavky."

Súvisiace články

Aktuálne správy