Rast švajčiarskej ekonomiky sa mierne zrýchli až na budúci rok

Rast švajčiarskej ekonomiky sa mierne zrýchli až na budúci rok, keď susedné štáty eurozóny naberú väčšie tempo. Uviedol to dnes švajčiarsky Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO) vo svojej najnovšej, letnej prognóze. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa SECO v dôsledku „krehkého“ zotavovania ekonomiky eurozóny sa hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska tento rok zvýši o 1,4 % a v roku 2017 o 1,8 %. Výraznejšiemu zrýchleniu švajčiarskeho hospodárstva bránia neisté vyhliadky tých odvetví, ktoré sú závislé od vývoja európskej ekonomiky, a tiež silný frank. Ďalším rizikovým faktorom je hrozba odchodu Británie z Európskej únie (EÚ).
SECO ďalej predpovedá, že spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku tento rok klesnú o 0,4 %, a nie o 0,6 % ako očakával ešte v marci. Sekretariát revidoval aj svoj odhad inflácie v budúcom roku a najnovšie očakáva, že sa zvýši o 0,3 % namiesto o 0,2 %.
Miera nezamestnanosti sa v nasledujúcich mesiacoch veľmi mierne zvýši a za celý rok 2016 dosiahne 3,6 % a v roku 2017 klesne na 3,5 %, dodal SECO.

Súvisiace články

Aktuálne správy