Prieskum: Čo si Európania myslia o ruských sankciách?

, moneymag Foto: TASR/AP

Nezávislá výskumná spoločnosť Pew Research Center so sídlom v USA v utorok zverejnila výsledky prieskumu, ktorého sa v čase od 4. apríla do 12. mája zúčastnilo 11 494 ľudí z 10 krajín EÚ a Spojených štátov. V ňom sa spoločnosť pýtala na postoj k Rusku. Výsledok by mohol byť pre niekoho pomerne prekvapivý.

Ruské vzťahy s EÚ sú napäté od kedy sa Moskva zapojila do ukrajinského konfliktu. Kvôli ruskej anexii Krymu v marci 2014 Európska únia uvalila ekonomické sankcie na Moskvu, čo viedlo Kremeľ k tomu, že zareagoval zákazom dovozu európskych potravín.

Výskumná agentúra sa preto občanov krajín EU aj USA pýtala, aký je ich názor na postoj Západu k Rusku. Viac ako polovica respondentov uviedla, že sankcie voči Moskve neschvaľuje, výsledky prieskumu však boli veľmi tesné.

Asi 51 percent opýtaných uviedlo, že nesúhlasia s postojom Európskej únie, zatiaľ čo 48 percent sa domnieva, že hospodárska spolupráca s Ruskom je dôležitejšie ako ťahanice o to, akú Moskva vedie zahraničnú politiku. O výsledkoch výskumu informoval server The Moscow Times.

So súčasnou situáciou sú najviac nespokojní grécki obyvatelia, 69 percent respondentov z tejto krajiny uviedlo, že nepodporuje politiku EÚ voči Rusku, a 89 percent hovorí, že by mal byť uprednostnený obchod.

Vzťahy medzi Gréckom a Kremľom sa v posledných mesiacoch dramaticky zlepšili. Tisíce ruských turistov využívajú možnosť a vyberajú si ako dovolenkovú destináciu Grécko. Pôvodne pritom Rusi mierili skôr do iných destinácií, vrátane Egypta a Turecka. Ruská štátna energetická spoločnosť Rosnefť tiež nedávno podpísala novú zmluvu, v ktorej sa zaviazala dodávať do Grécka naftu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy