Prebytok EÚ v obchode s tovarmi v apríli klesol

Európska únia za apríl vykázala prebytok zahraničného obchodu s tovarmi v sume 5,6 mld. eur, čiže klesol z úrovne 8,2 mld. eur v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Export tovarov z Európskej únie na trhy zvyšku sveta v apríli podľa prvého odhadu medziročne oslabil o 6 % na sumu 146,9 mld. eur. Dovoz zo zvyšku sveta sa medziročne znížil o 4 % na 141,3 mld. eur. Keďže export klesal výraznejšie ako dovoz, prebytok EÚ v obchode s tovarmi sa znížil na 5,6 mld. eur z úrovne 8,2 mld. eur, na ktorej bol v apríli minulého roka. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Vývoz tovarov z EÚ za január až apríl medziročne oslabil o 5 % na 556,4 mld. eur a dovoz sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zmenšil o 4 % na 552,5 mld. eur. Európska únia tak v obchode s tovarmi za prvé štyri mesiace roka dosiahla prebytok v objeme 3,9 mld. eur, pričom v rovnakom období minulého roka to bolo 4,7 mld. eur.

Aprílový export tovarov z eurozóny na trhy zvyšku sveta vrátane trhov krajín EÚ, ktoré nie sú členmi menovej únie, podľa prvého odhadu medziročne klesol o 1 % na sumu 172,3 mld. eur. Aprílový import do eurozóny oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabil o 5 % na hodnotu 144,8 mld. eur. Eurozóna v apríli vykázala obchodný prebytok 27,5 mld. eur, pričom v apríli 2015 bol jej obchodný prebytok na úrovni 20,9 mld. eur.

Za január až apríl eurozóna exportovala tovary v hodnote 659 mld. eur, čo bol medziročný pokles o 1 %. Dovoz eurozóny za prvé štyri mesiace roka sa medziročne znížil o 3 % na úroveň 577,7 mld. eur. Keďže dovoz klesol viac ako vývoz, obchodný prebytok eurozóny medziročne stúpol na 81,3 mld. eur z úrovne 67,6 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy