Kurz eura vzrástol nad 1,13 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes v nervóznom obchodovaní vzrástol nad úroveň 1,13 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1302 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1268 (v piatok: 1,1304) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8875 (0,8846) eura.
Devízový trh sa aktuálne sústredí na dve témy – možnosť vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ) a menová politika v USA. Pokiaľ ide o brexit, pozornosť finančných trhov denne zaujímajú nové prieskumy týkajúce sa referenda, ktoré sa bude konať 23. júna. Jasné je, že výsledok referenda bude tesný a dopredu len ťažko predpovedateľný. Keď prieskumy naznačujú prevahu prívržencov brexitu, libra a euro oslabujú a naopak.
Menový výbor americkej centrálnej banky (Fed) bude v stredu (15. 6.) rozhodovať o úrokových sadzbách. Trh nepočíta so sprísnením menovej politiky. Dôvodom je ochladenie na trhu práce v USA. Navyše prípadný brexit by spôsobil turbulencie na trhoch, preto je zvýšenie úrokových sadzieb týždeň pred britským referendom rizikom, ktorému sa Fed s najväčšou pravdepodobnosťou vyhne.

Súvisiace články

Aktuálne správy