Rakúsko zhoršilo výhľad rastu

Prognózu tohtoročného hospodárskeho rastu rakúska centrálna banka znížila na 1,6 %, v budúcom roku sa má HDP zväčšiť o 1,5 %

Rakúska ekonomika v roku 2017 spomalí rast na 1,5 % z tohtoročných odhadovaných 1,6 %. Informovala o tom v pondelok rakúska centrálna banka. V porovnaní s decembrovou prognózou má byť rast v tomto aj budúcom roku slabší o 0,3 percentuálneho bodu. Verejné výdavky spojené s utečencami budú podľa banky nižšie, než sa pôvodne čakalo, zostanú však jedným z hlavných faktorov stimulujúcich hospodársky rast.

Banka ďalej prognózuje, že export ako tradičný motor rakúskej ekonomiky bude tento rok rásť pomalším tempom než dovozy, čo sa zmení v budúcom roku. Pozitívne na rast budú podľa banky pôsobiť rozpočtové reformy, ktoré viedli k zníženiu daní.

Rakúska centrálna banka ďalej prognózuje, že rozpočtový deficit krajiny v roku 2017 klesne na 1,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných 1,8 % a v roku 2018 bude na úrovni 1,1 %. Verejný dlh má tento rok dosiahnuť 84,5 % HDP, kým v roku 2018 neklesne na 80,9 % HDP. Miera nezamestnanosti podľa metodiky EÚ dosiahne tento rok 6 % a na tejto úrovni sa bude nachádzať aj v roku 2018, uviedla ďalej centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy