Rast aktivity v čínskom súkromnom sektore sa v máji spomalil

Tempo rastu aktivity v čínskom súkromnom sektore sa v máji spomalilo. Dôvodom bol pomalší rast sektora služieb a pokles aktivity vo výrobnom sektore. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu spoločností Caixin a Markit Economics.
Kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho súkromného sektora sa v máji znížil na 50,5 bodu z aprílových 50,8 bodu. Hodnota indexu sa však udržala nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.
Kombinovaný PMI zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb. Obe tieto odvetvia zaznamenali v máji spomalenie aktivity. Konkrétne, PMI v sektor e služieb klesol na 51,2 bodu z 51,8 bodu v apríli a májový PMI výrobného sektora sa znížil na 49,2 bodu z aprílových 49,4 bodu.
Tieto výsledky podľa analytikov signalizujú, že čínska vláda by mala zaviesť ďalšie opatrenia, ktoré by pomohli stabilizovať ekonomiky. Odborníci odporúčajú Pekingu, aby zmiernil kontrolu a regulácie v sektore služieb a umožnil mu tak využiť jeho rastový potenciál. To zároveň pomôže vláde pri transformácií ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy