Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku aj tento mesiac klesli

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku aj tento mesiac klesli, ale tempo ich poklesu sa spomalilo a je už len veľmi mierne. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu Insee. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa Insee sa index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v máji 2016 znížil medziročne o 0,1 % po aprílovom poklese o 0,2 %. Analytici takýto výsledok očakávali. Ceny tovarov a služieb vo Francúzsku klesajú od februára tohto roka.
Dôvodom májového zníženia indexu spotrebiteľských cien bol prudký pokles cien energií a tiež cien priemyselných produktov.
V medzimesačnom porovnaní francúzske spotrebiteľské ceny v máji vzrástli o 0,4 %, čo je dvojnásobne viac ako v apríli, keď sa zvýšili o 0,2 %. Ekonómovia pritom očakávali ich nárast o 0,3 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska v máji zvýšil medzimesačne o 0,3 % a v medziročnom porovnaní stagnoval po 0,1-% poklese v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy