Belá nad Cirochou chce postaviť nájomný bytový dom za milión eur

Výstavba domu s osemnástimi nájomnými bytmi v obci Belá nad Cirochou v okrese Snina je plánovaná na osemnásť mesiacov. Zemplínska obec s tritisíc štyristo obyvateľmi chce na výstavbu bytového domu blok C využiť peniaze štátu, a to z úveru a dotácie.

Obec Belá nad Cirochou v okrese Snina plánuje postaviť bytový dom blok C s osemnástimi nájomnými bytmi, vrátane technickej vybavenosti. Predpokladaná cena prác plánovaných na osemnásť mesiacov je 927,15 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (1,11 mil. eur vrátane dane). Vyplýva to z vyhlásenej výzvy na predkladanie ponúk s lehotou do 15. júna.

Jednou z podmienok účasti je, aby uchádzači za predchádzajúcich päť rokov uskutočnili najmenej tri zákazky na výstavbu viacbytových domov, každú v minimálnej hodnote deväťstotisíc eur bez dane. Zemplínska obec približne s tritisíc štyristo obyvateľmi chce výstavbu nájomného bytového domu financovať s využitím finančných prostriedkov štátu, a to z úveru a dotácie.

Belá nad Cirochou uzavrela v júli 2013 so Štátnym fondom rozvoja bývania dve zmluvy o úvere a poskytnutí nenávratného finančného príspevku na výstavbu dvoch nájomných bytových domov (bloky A, B) každý so šestnástimi bytmi. Každá z oboch zmlúv má hodnotu vyše 673 tis. eur, z toho výška úveru je viac ako 670 tis. eur a nenávratného finančného príspevku takmer tritisíc eur. Lehota splatnosti úverov pri ročnej sadzbe 1 % je tridsať rokov.

Obec a ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja pred troma rokmi uzavreli dve zmluvy o poskytnutí dotácie na obstaranie uvedených nájomných bytov v objeme po 168,8 tis. eur a dve zmluvy o dotácii na obstaranie súvisiacej technickej vybavenosti po 32,96 tis. eur vrátane dane z pridanej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy