Krajina, kde by väčšina Európanov najradšej žila a naopak tá, ktorej by sa najradšej vyhla

, quartz Foto: SITA/AP

Európa má za sebou búrlivý rok 2015. Dva teroristické útoky zasiahli Francúzsko,grécka ekonomika sa prepadla do hlbokej depresie, rekordný počet utečencov dorazilo na pobrežie kontinentu. A s vyhliadkou na Brexit si nie je nikto istý, čo ešte prinesie rok 2016.

Na pozadí celej tejto drámy je zaujímavé sledovať, ako občania Európy odpovedali na otázku, kde je podľa nich najlepší život na kontinente? Univerzitný prieskum zo Ženevy oslovil občanov z deviatich európskych krajín, aby zhodnotili životné podmienky v ich domovine, ale aj v susedných krajinách na stupnici od jednej do 10.

Je zaujímavé, že jedna krajina, ktorá vyjde ako absolútny víťaz, nie je ani členom Európskej únie. Švajčiarsko si už dlhšie buduje povesť daňového raja a jedného z najbohatších štátov sveta (nehovoriac o čokoláde, syre a prírode). Má tiež reštriktívnu politiku voči utečencom, ktorá sa vlani dostala do paľby kritiky od OSN.

 oslovený národ život je lepší v krajine  najlepší v krajine  najhorší v krajine
 Francúzi Nemecko, Švédsko, Veľká Británia Švajčiarsko   Grécko
 Nemci Švédsko  Švajčiarsko   Grécko
 Gréci Švédsko, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Poľsko Švajčiarsko  Grécko
 Taliani Nemecko, Švédsko, Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko, Poľsko Švajčiarsko Grécko
 Poliaci Veľká Británia, Švajčiarsko, Švédsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko Nemecko Grécko
 Španieli Nemecko, Švédsko, Veľká Británia, Francúzsko Švajčiarsko  Grécko
 Švédi Nemecko  Švajčiarsko  Grécko
 Švajčiari Švédsko Švédsko Grécko
 Briti Švédsko,Nemecko, Francúzsko Švajčiarsko  Grécko

Čo sa týka Grécka, jej ekonomika sa ocitla na pokraji katastrofy v roku 2010, a to napriek trom masívnym sanáciám počas piatich rokov. Krajina má najvyššiu mieru nezamestnanosti v Európe, až štvrtina ľudí je bez práce. Patrí tiež k najväčším obetiam utečeneckej krízy, stovky prisťahovalcov denne prichádzajú na grécky ostrov Lesbos. Ostatní Európania sa rozhodli ignorovať pláže a počasie zadlženého Grécka.

Prieskum tiež zistil, že iba asi tretina respondentov v Grécku a Taliansku verila, že ich životná úroveň bola lepšia ako úroveň ich rodičov, v kontraste s väčšinou respondentov v severných európskych krajinách ako je Nemecko, Švédsku a vo Veľkej Británii.

Keď došlo na posudzovanie, či sa ekonomika zlepší v budúcnosti, tie najoptimistickejšie národy boli vo Veľkej Británii a Španielsku. Najväčší pesimizmus vládne vo Francúzsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy