UBS: Európsky bankový sektor je stále vo veľmi ťažkej situácii

, CNBC Foto: SITA/AP

Predseda UBS, Axel Weber, v utorok varoval, že sužovaný európsky bankový sektor stále čelí mnohým výzvam, najmä pokiaľ ide o regulačné a kapitálové oblasti, a že Európska centrálna banka pravdepodobne vyčkáva, aby zistila, ako jej politika zaberá, než sa rozhodne pre zmenu kurzu.

"Trhy sú stále v ťažkej pozícii, môžete vidieť, že pomoc, ktorú akciové trhy dostali, a to najmä prostredníctvom veľmi expanzívnej monetárnej politiky, nepomáha. Globálna likvidita má stále ťažkosti, čo vedie k prestavovaniu portfólio pozícií," povedal Weber pre televíznu stanicu CNBC počas medzinárodného investičného fóra v Madride.

"Neistota na trhoch mnohých našich klientov od obchodovania odrádza. Dokonca aj v správe majetku neisté prostredie znamená, že veľa klientov sedí na hotovosti a vyhýba sa dlhodobým rozhodnutiam a v skutočnosti nie sú príliš aktívni. To vytvára veľmi ťažký model, je to stále komplikované prostredie," dodal Weber.

Európsky bankový sektor zažil turbulentný štart do tohto roka, bankové tituly utrpeli straty kvôli obavám z ich ziskovosti, určitú rolu zohrali aj prepady cien energií, regulačné prekážky a obavy z nesplácaných úverov v niektorých bankách, najmä v Taliansku.

Za prvý štvrťrok niekoľko veľkých bánk, vrátane Deutsche Bank, Credit Suisse, HSBC a Commerzbank, vykázalo prudký pokles zisku. Ratingová agentúra Moody's dnes síce znížila rating Deutsche Bank, ale podľa nej je výhľadovo stabilná. Napriek pochmúrnemu štartu bánk v regióne si Weber myslí, že tento rok nebude najhorší.

"Tento rok prevláda obrovská neistota na svetových trhoch. Očakávajú sa zásadné politické rozhodnutia, ktoré sa majú prijať v Spojených štátoch (s prezidentskými voľbami v novembri) a Veľkej Británii (s referendom o členstve v Európskej únii). Osobne si myslím, že veľa ľudí čaká, kým sa prach usadí. To mi dáva nádej, že v druhej polovici roka uvidíme väčšiu aktivitu (od klientov) … ale v súčasnosti sú tu stále ukazovatele, že situácia na trhu je komplikovaná."

Podľa prezidenta a výkonného riaditeľa Medzinárodného investičného fóra, Tima Adamsa, je najväčšou hrozbou pre Európu podkapitalizovaný bankový systém. "Banky čelia celému radu výziev. Sú tu ploché výnosové krivky, negatívne úrokové sadzby, noví účastníci, regulačné záťaže… Celkovo je to ťažké obdobie pre európske banky. Musíme nájsť spôsob, ako na rekapitalizáciu bánk, ale  urobiť to tak, aby si to mohli dovoliť. Najväčšou hrozbou pre finančnú stabilitu sú nerentabilné banky v Európe, musíme zabezpečiť, aby sme mali zdravé, ziskové banky," povedal.

Weber súhlasí s obavami, že regulácia, ako je požiadavka, aby banky držali určitú sumu základného imania ako vankúš proti finančným otrasom, by mohla ovplyvniť ziskovosť bánk. "Ja nie som znepokojený úrovňou kapitálu v tom zmysle, že by mohol byť problém solventnosti. Som viac znepokojený dodatočným kapitálom, ak niektoré banky budú mať záujem o zvýšenie a čo to urobí so ziskovosťou európskych bánk vzhľadom k slabým rastom."

ECB zvýšila svoj, už aj tak masívny, stimulačný program, vrátane znižovania sadzieb a nákupov aktív, v snahe pozitívne pôsobiť na rast, úverovanie a obnovenie inflácie v regióne. Zatiaľ ale ceny zostávajú nízke a zďaleka sa nedosahuje 2 percentný inflačný cieľ banky. Podľa posledných čísel z apríla vyplynulo, že región spadol späť do deflačného pásma.

Weber si nemyslí, že by centrálna banka mala zmeniť svoju stratégiu, alebo dokonca začať uvažovať o masívnejšom uťahovaní menovej politiky. "Európa je niekde úplne inde než Spojené štáty. Ekonomika je stále veľmi slabá a my naozaj zatiaľ nevidíme na obzore žiaden rast. V tomto prostredí si myslím, že by bolo chybou, ak by sa ECB rozhodla ďalej uťahovať. Pre túto chvíľu je podstatnejšie zistiť, či tieto zavedené drastickejšie opatrenia vôbec fungujú."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy