Nafta vlani vyťažila 85,6 mil. metrov kubických plynu

Spoločnosť Nafta, ktorá je slovenským lídrom v oblasti prieskumu a ťažby uhľovodíkov, vyťažila v minulom roku 85,6 milióna metrov kubických zemného plynu, 9,6 tisíc ton ropy a 2,4 tisíc ton gazolínu. Rok predtým pritom firma vyťažila 90 miliónov metrov kubických plynu a 9 tisíc ton ropy. Podnik sleduje trend postupného poklesu vyťažených objemov. „Tento trend sa snažíme spomaliť intenzívnymi prieskumnými aktivitami, ložiskovo-inžinierskym riadením a zefektívňovaním ťažby. Príspevkom k predlžovaniu ťažby uhľovodíkov na Slovensku je aj dostavba Zberného plynového strediska Záhorská Ves, ktoré bolo uvedené do prevádzky v druhom polroku minulého roka,“ uviedla spoločnosť.

Ťažba uhľovodíkov na Slovensku má viac ako storočnú históriu. Na slovenskom území boli počas tohto obdobia objavené ložiská s celkovým objemom viac ako 25 miliárd metrov kubických geologických zásob zemného plynu. Taktiež sa našlo 3,7 milióna ton ropy a takmer 0,4 milióna ton gazolínu. Objavené ložiská sú sústredené najmä v Záhorskej nížine, hlavne v okolí miest Malacky a Gbely a na Východoslovenskej nížine.

Slovenská vláda v minuloročnej správe o bezpečnosti Slovenska upozornila, že naša krajina už onedlho zostane bez vlastnej ťažby ropy. “Domáca ťažba ropy je v porovnaní so spotrebou takmer zanedbateľná. Navyše sa očakáva trend jej postupného znižovania až do doťaženia zásob zhruba na úrovni roku 2020,” uvádza sa vo vládnej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy