Strašiak menom neférovo lacný tovar: Europoslanci Čínu uznať ako trhovú ekonomiku odmietajú

, ČTK Foto: SITA/AP

Status trhovej ekonomiky by Číne nemal byť priznaný, zhodla sa v Štrasburgu väčšina europoslancov. Čína podľa nich nespĺňa kritériá Európskej únie. Členovia Európskeho parlamentu v debate tiež vyjadrili obavy o pracovné miesta v EÚ a ochranu európskeho priemyslu.

Európska komisia musí do decembra rozhodnúť, či Číne štatút trhovej ekonomiky udelí. Ak áno, potom by to napríklad obmedzilo právomoci EÚ v situácii, kedy by únia chcela uvaliť clo na príliš lacný dovoz z Číny. Pred týmto krokom nedávno Európsku úniu varovali aj Spojené štáty. Podľa Washingtonu by to mohlo viesť k zaplaveniu amerického i európskeho trhu neférovo lacným čínskym tovarom.

Čína sa o získanie štatútu trhovej ekonomiky v rámci členských krajín Svetovej obchodnej organizácie (WTO) usiluje už dlhé roky. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová túto myšlienku podporuje. Ostatné európske vlády na čele s talianskou a spolu s odbormi v tradičných odvetviach, ako je oceliarstvo, keramika či textil, s tým ale nesúhlasia.

Diskusia sa vedie predovšetkým o podmienkach, za ktorých bola Čína v roku 2001 do WTO prijatá. Peking si členstvo vo WTO vysvetľoval tak, že po 15 rokoch mu bude štatút trhovej ekonomiky priznaný automaticky. To by znamenalo ku koncu roka 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy