Grécka priemyselná produkcia opäť oslabila

Priemyselné odvetvie krajiny sa v marci medziročne zmenšilo o 4 % po februárovom poklese o 2,5 %.

Grécka priemyselná produkcia v marci v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka oslabila o 4 %. Vo februári sa podľa revidovaných údajov priemysel krajiny zmenšil o 2,5 %. Informoval o tom v utorok grécky štatistický úrad ELSTAT. Produkcia spracovateľského priemyslu v marci medziročne klesla o 2,5 %, produkcia ťažobného odvetvia sa znížila o 23,8 % a výroba elektriny sa oproti marcu 2015 zmenšila o 5,1 %.

Grécky štatistický úrad zároveň informoval, že cenová hladina v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie v apríli medziročne klesla už druhý mesiac po sebe. Aprílové ceny v krajine oproti rovnakému mesiacu vlaňajška oslabili o 0,4 % po marcovom poklese o 0,7 %. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že aprílový pokles celkovej cenovej hladiny v Grécku bude na úrovni 0,6 %.

Krajina je v deflácii už 2,5 roka, keďže redukcie miezd a dôchodkov a pretrvávajúca recesia poškodzujú príjmy domácností. Pokles spotrebiteľských cien v Grécku kulminoval v novembri 2013, kedy medziročne oslabili o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy