Projekt na pritiahnutie pozornosti nových firiem: Prvé mesto, kde vám stačia Bitcoiny

, nzz Foto: thinkstock

Za vybrané verejné služby vo švajčiarskom meste Zug dokážete platiť virtuálnou menou Bitcoin. Skúšobná prevádzka potrvá od júla do konca roka 2016 a bude obmedzená na sumu zodpovedajúcu maximálne 200 švajčiarskym frankom. Starosta Dolfi Müller dúfa, že projekt pritiahne pozornosť nových firiem z oblasti finančne-technologického sektora.

Švajčiarsky kantón Zug je známy ako finančné a podnikateľské centrum s reputáciou daňového raja, otvoreného rozvoju informačných technológií. Od júla sa chystá prijímať kryptomenu Bitcoin pri platbách za vybrané verejné služby. Informovalo o tom mesto na svojich internetových stránkach. "Je to celosvetovo vôbec prvýkrát, čo budú Bitcoiny akceptované ako mena na štátnej úrovni," uviedol pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung spoluzakladateľ Startup Bitcoin Suisse, Niklas Nikolajsen.

Starosta rovnomenného mesta s menej ako 30 tisíc obyvateľmi Dolfi Müller dúfa, že projekt pritiahne pozornosť nových firiem z oblasti finančne-technologického sektora. "Chceme vyjadriť našu otvorenosť novým technológiám. Naším cieľom je naplniť podnikateľom ich potreby pre optimálny rozvoj v našom ekonomickom prostredí," uviedol Müller.

Po skončení pilotného projektu mestská rada zhodnotí jeho úspešnosť a rozhodne, či sa Bitcoin a im podobné virtuálne meny budú vo verejných službách používať aj naďalej.

Súvisiace články

Aktuálne správy