Zisk UniCredit v 1. kvartáli klesol o 21 %

Zisk najväčšej talianskej banky UniCredit v 1. kvartáli klesol menej, ako očakávali analytici. Dôvodom boli menšie tržby a výdavky spojené s reorganizáciou. Tieto dva faktory prevážili aj nižšie náklady na zlé úvery. Vedenie banky už vlani oznámilo, že do roku 2018 plánuje zrušiť 18.200 pracovných miest, čo predstavuje približne 14 % z celkového počtu zamestnancov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk UniCredit sa za prvé tri mesiace 2016 znížil o 21 % na 406 miliónov eur z 512 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg však očakávali ešte menší zisk, na úrovni 297 miliónov eur.
Banka sa okrem prepúšťania zbavuje rizikových aktív, aby zvýšila svoju ziskovosť, keďže jej príjmy z úrokov, ktoré sú momentálne veľmi nízke, klesajú. Dôvodom sú záporné úrokové sadzby Európskej centrálnej banky a výkyvy na trhoch.
Tieto faktory negatívne ovplyvnili tržby UniCredit, ktoré v 1. kvartáli klesli na 5,48 miliardy eur z vlaňajších 5,75 miliardy eur.
Banka si však odložila bokom aj menej financií na zlé úvery, a to 755 miliónov eur, zatiaľ čo vlani v 1. kvartáli to bolo 980 miliónov eur.
Ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 ratio talianskej banky za tri mesiace do konca marca klesol na 10,5 % z 10,73 % na konci decembra. ECB od UniCredit požaduje, aby ho v tomto roku udržala minimálne na úrovni 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy