Talianska ekonomika vlani v 4. kvartáli spomalila

Talianska ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka spomalila, ale udržala si rast. Oznámil to dnes štatistický úrad Istat, ktorý zároveň predpovedá, že v 1. štvrťroku tohto roka nabralo talianske hospodárstvo rýchlejšie tempo. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov Istat sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska v 4. štvrťroku 2015 zvýšil len o 0,1 % po 0,2-% náraste v podchádzajúcom 3. kvartáli. Istat však očakáva, že v prvých troch mesiacoch tohto roka stúpol výkon talianskej ekonomiky o 0,3 %.
Vláda premiéra Mattea Renziho vo svojej prognóze predpovedá, že za celý rok 2016 stúpne HDP Talianska o 1,2 % po vlaňajšom raste o 0,8 %.
Istat dnes zverejnil údaje aj o vývoji v talianskom priemysle, ktoré ukázali, že jeho produkcia zostala v marci na februárovej úrovni. Ale za celý 1. kvartál výrazne vzrástla. To je ďalší zo signálov, ktoré poukazujú na zrýchlenie talianskej ekonomiky v 1. štvrťroku 2016.
Marcová stagnácia priemyslu však sklamala analytikov. Očakávali totiž, že po februárovom medzimesačnom poklese o 0,7 % a januárovom páde o 1,7 % v marci ožije a jeho výkon sa zvýši o 0,2 %.
Štatistiky tiež ukázali, že výroba spotrebiteľských aj investičných produktov v marci klesla, rovnako ako výroba polotovarov, ale tento pokles nahradil rast produkcie v energetike.
V medziročnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov sa produkcia talianskeho priemyslu v marci zvýšila o 0,5 % po 1,1-% raste vo februári.
A za celý 1. kvartál stúpol výkon talianskeho priemyslu v medziročnom porovnaní o 0,7 %. To je výrazné zrýchlenie po slabom 0,1-% raste v poslednom kvartáli vlani.
V rokoch 2008 až 2014 sa priemyselná výroba v krajine znížila o približne štvrtinu, teda 25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy