Potraviny ako superbiznis: Za zdravie si radi priplatíme, obchodníci to veľmi dobre vedia

, peníze.cz Foto:SITA/AP

Kto by nechcel žiť zdravo? Obchodníci sa okamžite chytili trendu, na ktorom sa dá pekne zarobiť. Aj médiá sa zapojili do tohto kolotoča a ponúkajú čoraz bombastickejšie informácie o najaktuálnejších výskumoch, ktoré dokazujú zázračné vlastnosti superpotravín, bez ktorých nemáte šancu dožiť sa dôchodku. Masírovanie davu naberá na obrátkach.

Je tu niečo, čo obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov aj enzýmov, a to všetko pôsobí pozitívne na náš organizmus. Za superpotraviny sa často označujú potraviny, suroviny alebo rastliny bohaté na určité látky, ich obsah v nich býva až mnohonásobne vyšší oproti bežnému jedlu. Navyše je s nimi často spájaný priaznivý pomer zastúpených živín, minerálnych látok alebo vitamínov. K tomu účinný marketing a biznis so zdravým môže začať. Kto by nebol ochotný za zdravie si priplatiť? Chia semienka, chlorela, goji, spirulina alebo maca. Všetko dovoz zo zahraničia. Prečo ale nedať šancu plodinám, ktoré sa urodia v našom podnebnom pásme, v našom regióne a v danej sezóne? Obyčajným veciam sa vytvára pôsobivý marketing omnoho náročnejšie. Na jednej strane tak stojí kyslá kapusta zo suda a na strane druhej predražené exotické ovocie. Stačí, že sa v médiách objaví informácia o tom, že za zvýšený výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka môže aj nedostatočná konzumácia vlákniny v potrave, a hneď sa rapídne zvýši predaj psyllia – indickej vlákniny. Hoci rovnakú službu urobia mleté ​​otruby, ale to už neznie tak hrdo a navyše sú odporne lacné.

Ďalším hľadiskom je ekologická stopa, ktorá sa vytvára pri dovážaní superpotravín z jednej končiny sveta na druhú. Ovocie, zelenina a celozrnné výrobky z domácich zdrojov, rovnako ako napríklad vlašské orechy, ktoré nemajú ekologickú stopu ako exotické produkty, sú pre nás prinajmenšom rovnako prospešné. Ak si teda chcete svoj jedálniček obohatiť zaujímavými superpotravinami, zamyslite sa, či konzumácia nejakej ojedinelej zázračnej zložky skutočne bude mať požadovaný efekt, a či by ju nestačilo nahradiť niečím, čo poznali a konzumovali už aj naši predkovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy