Otvorený list od stovky ekonómov: Skoncujte s daňovými rajmi!

, ČTK Foto: SITA/AP

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Angus Deaton, autor ekonomického bestselleru Thomas Piketty a ďalších zhruba 300 ekonómov z viac ako 30 krajín naliehala na svetových lídrov, aby skoncovali s érou daňových rajov. Ich existencia podľa nich nemá "žiadne ekonomické opodstatnenie".

Napísali to v liste, ktorý bol zverejnený len pár dní pred medzinárodným protikorupčným summitom v Londýne. "Územia, ktoré umožňujú ukrývať majetok v škrupinových firmách alebo ktoré podporujú, aby podniky mohli vykazovať zisk tam, kde nepodnikajú, deformujú fungovanie svetovej ekonomiky," napísali ekonómovia. Iniciatívu zorganizovala charitatívna organizácia Oxfam.

Z daňových rajov majú podľa nich prospech len bohatí ľudia a nadnárodné korporácie, pričom daňové raje samy o sebe slúži len k zvyšovaniu nerovnosti. Takzvané offshorové spoločnosti, teda firmy registrované v krajine s výhodným daňovým režimom, pritom podrývajú schopnosť vlády vyberať dane. Politici by mali vyžadovať, aby firmy hlásili zdaniteľnú činnosť v každej krajine, v ktorej pôsobia.

Svoj podpis pripojil aj bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Olivier Blanchard alebo ekonóm Jeffrey Sachs z Kolumbijskej univerzity. List podpísal takisto ekonóm Ha Joon Chang z Cambridgeskej univerzity. Podľa neho daňové raje "nie sú účelné". "Tieto daňové raje v podstate umožňujú firmám a niektorým osobám bezpracne sa voziť na zvyšku ľudstva," povedal britskej stanici BBC.

Britský premiér David Cameron vo štvrtok v Londýne organizuje medzinárodný protikorupčný summit, ktorému zrejme budú dominovať nedávna odhalenie v takzvanej afére Panama Papers. S najnovšími tvrdeniami na základe uniknutých panamských dokumentov prišiel novozélandský rozhlas Radio New Zealand, tamojšia televízia TVNZ a investigatívny novinár Nicky Hage. Právna a poradenská spoločnosť Mossack Fonseca, ktorá je do kauzy Panama Papers zapletená, podľa nich aktívne propagovala Nový Zéland ako vhodné miesto pre podnikanie kvôli vysokému stupňu zachovávania mlčanlivosti, právnej istote a možnosti byť oslobodený od dane z príjmov. Trusty na Novom Zélande vraj využívajú bohatí z Latinskej Ameriky, ktorí takto preposielajú peniaze po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy