Španielskym regiónom hrozí, že nesplnia rozpočtové ciele

Španielskym regiónom hrozí, že nesplnia rozpočtové ciele, ktoré im centrálna vláda zmiernila ani nie pred mesiacom. Vyplýva to z analýzy renomovaného inštitútu Fedea. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Španielske regióny vrátane Katalánska nadhodnotili svoje rozpočtové príjmy o približne 6 miliárd eur alebo o 0,6 % ročného hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Uviedli autori analýzy.
Centrálna vláda pritom len v apríli súhlasila so zvýšením rozpočtového schodku regiónov z pôvodných 0,3 % na 0,7 % HDP Španielska.
Aj Európska komisia (EK) minulý týždeň vo svojej prognóze varovala, že Španielsko tento rok pravdepodobne prekročí vlastný cieľ pre rozpočtový schodok o 0,3 percentuálneho bodu a vykáže deficit na úrovni 3,9 % HDP.
Komisia pritom očakáva, že Španielsko na budúci rok 2017 stlačí deficit verejných financií na 3,1 % HDP. Krajiny eurozóny majú pritom povolený schodok maximálne na úrovni 3 % HDP. V prípade vyššieho deficitu začne komisia proti danému štátu tzv. postup proti nadmernému schodku, v rámci ktorého EK a ministri financií Európskej únie určia, dokedy má nedisciplinovaný štát skonsolidovať verejné financie a stlačiť schodok na povolenú úroveň.
Španielsko už dlhšie porušuje rozpočtové pravidlá a na vine sú práve regióny.

Súvisiace články

Aktuálne správy