Ekonomika Ukrajiny by podľa MMF mala tento rok vzrásť o 1,5 %

Ekonomika Ukrajiny by tento rok mala zaznamenať rast o 1,5 % a v budúcom roku by sa jeho tempo malo zrýchliť na 2,5 %. Uviedol to vo svojom najnovšom odhade vývoja ekonomík krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý tak v prípade Ukrajiny potvrdil predchádzajúci odhad. Nemenil ani svoju prognózu v oblasti vývoja inflácie. Informovali o tom agentúry Unian a TASS.
Ako fond uviedol, „v prípade Ukrajiny očakáva pozitívny rast, podporený postupným zmierňovaním makroekonomických nerovnováh, ako aj menej zložitou geopolitickou situáciou“. Fond nemenil ani prognózu vývoja inflácie. Pre tento rok naďalej očakáva mieru inflácie na Ukrajine na úrovni 15,1 % a v budúcom roku počíta s jej spomalením na 11 %.
Prognóza fondu v oblasti hospodárskeho rastu je optimistickejšia než odhad ukrajinského ministerstva hospodárstva. To počíta v tomto roku s rastom ekonomiky na úrovni 1 %. Čo sa týka inflácie, podľa ministerstva by mala dosiahnuť 13,1 %.
MMF zároveň dodal, že „v prípade krajín s väčšími štrukturálnymi problémami, je potrebné, aby tieto pristúpili k omnoho dôraznejším reformám, než doposiaľ“. Fond vyzýva na zníženie administratívnych a obchodných bariér, posilnenie hospodárskej súťaže na domácich trhoch a zvýšenie transparentnosti a efektívnosti v oblasti verejných investícií.
V prípade Ukrajiny MMF za najdôležitejšie reformy považuje okrem iných opatrenia na obmedzenie korupcie a zlepšenie právneho systému, ďalej daňové reformy a zreformovanie štátnych podnikov s cieľom zlepšiť firemné riadenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy