Zisk Philipsu za prvý kvartál prekonal očakávania

Holandský výrobca zdravotníckej techniky za január až marec dosiahol zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITA) v objeme 290 mil. eur, analytici odhadovali, že bude na úrovni 257 mil. eur.

Holandská spoločnosť Philips vyrábajúca zdravotnícku techniku za prvý štvrťrok vykázala zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITA) v sume 290 mil. eur. Prekonala tak očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že bude v objeme 257 mil. eur. Generálny riaditeľ Philipsu Frans van Houten uviedol, že perspektíva zisku firmy v roku 2016 sa nezmenila. Philips očakáva, že podstatná časť predpokladaného zlepšenia zisku nastane v druhej polovici roka vzhľadom na to, že náklady súvisiace s oddelením divízie svietidiel pripadajú na prvý polrok.

Šéf Philipsu Van Houten ešte v roku 2014 ohlásil plány na oddelenie divízie svetelnej techniky a uviedol, že hlavnou oblasťou podnikania spoločnosti bude zdravotnícka technika. Tento proces však trvá takmer dva roky, keďže firma pripravila aj emisiu akcií a aj priamy predaj divízie svietidiel podľa toho, čo sa ukáže ako výhodnejšie pre akcionárov.

„Keďže nálada na akciovom trhu sa zlepšuje v porovnaní s prvými mesiacmi roka, ako pravdepodobná možnosť sa čoraz viac javí emisia akcií,“ uviedla spoločnosť Philips v pondelok. Divízia svietidiel, ktorej hodnota sa ocenila na zhruba 5 mld. eur, za prvý kvartál tohto roka dosiahla zisk EBITA v sume 102 mil. eur pri tržbách 1,69 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy