Má vôbec zmysel rokovať? Francúzsko hrozí zastavením rozhovorov o TTIP

, breitbart.com Foto: SITA/AP

Francúzsko pohrozilo zastavením ďalších rokovaní o novej dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA, ak v nasledujúcich mesiacoch nedôjde k významnému pokroku, vyhlásil nedávno minister obchodu Matthias Fekl.

"Už v septembri som naznačil, že keď nedôjde k pokroku, mali by sme vyjednávania ukončiť. Táto možnosť je stále ešte na stole," povedal  Fekl na jednej zo sprievodných konferencií o navrhovanom transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP).

Fekl sa ozval týždeň pred naplánovaným obnovením vyjednávania medzi Európskou komisiou a administratívou prezidenta Baracka Obamu v New Yorku. S tým, ako sa schyľuje k americkým prezidentským voľbám, činitelia na oboch stranách cítia, že pred koncom Obamovho funkčného obdobia by bolo asi jednoduchšie vyjednať si nejakú dohodu. "Sme si vedomí, že niektoré krajiny chcú za každú cenu dosiahnuť dohodu v americkom časovom rámci," povedal  Fekl. "To ale nie je francúzsky prístup."

Francúzsko má svoj vlastný volebný kalendár s vlastnými problémami, v ktorom sa teraz rozbieha kampaň k prezidentským voľbám počas apríla a mája 2017.

Podpora dohody TTIP je už teraz v rámci francúzskej ľavice nesmierne nepopulárna práve tak, ako aj u silnej poľnohospodárskej lobby tejto krajiny. Pre socialistického prezidenta Francoisa Hollanda sa tak stáva z TTIP čím ďalej náročnejšie akrobatické cvičenie. "Francúzsko môže vždy povedať nie," vyhlásil Hollande minulý týždeň počas dlhého televízneho rozhovoru, v ktorom sa pokúšal napraviť pár problémov, ktoré zrazili jeho mieru súhlasu s dohodou na rekordne nízku úroveň. "Keď v tom nebude žiadna reciprocita, keď v tom nebude žiadna transparentnosť, keď to ohrozí poľnohospodárov, keď nebudeme mať prístup k verejným trhom, zatiaľ čo USA budú mať prístup ku všetkému, čo tu máme, tak to nebudem akceptovať," povedal pred kamerami,

Obchodná komisárka Európskej únie Cecilia Maelströmová minulý mesiac povedala, že je odhodlaná väčšinu kapitol TTIP do leta nejako spichnúť, vrátane riešenia hlavných rozporov s USA. Napríklad ako akceptovať americké štandardy verejných súťaží pre vládne nákupy, ako vyriešiť spory o investície a preklenúť sa cez početné geograficky odlišné predpisy naprieč Európou, ktoré upravujú potravinárske produkty od parmskej šunky po kozo-ovčí syr feta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy