Strata záujmu kvôli vysokým poplatkom: Z najhorúcejšieho investičného produktu sa čoskoro stane ležiak

, businessinsider Foto: SITA/AP;YT/Talks at Gooogle

Podielové fondy sa po celé desaťročia najčastejšie využívali na dosiahnutie určitého štandardu pri odchode na dôchodok. Predstavovali menej riskantný nástroj na ceste k bohatstvu. Postupne sa to ale stáva minulosťou.

Blíži sa čas, kedy nízkonákladové fondy obchodované na burze (ETF) sa stanú štandardom a vytlačia doteraz využívané podielové fondy, tvrdí to Meb Faber z Cambria Investment Management. "Podielové fondy stále dominujú u aktívnych manažérov, čo zvyčajne znamená, že si môžu účtovať viac. Ak ale raz prejdete z vysokých poplatkov a daňovo neefektívnej štruktúry na veľmi nízke poplatky a daňovo efektívnu štruktúru, viac sa nebudete chcieť vrátiť späť. Je to jednosmerná ulica," povedal Faber pre busiessinsider.

ETF predstavujú v súčasnosti jeden z najrýchlejšie rastúcich typov investičných nástrojov na trhoch. Vzhľadom k celkovo nižším nákladom než aké sú spojené s podielovými fondmi, sa za ostatných 10 rokov v ETF zvýšil majetok z 230 miliárd dolárov na zhruba 4 bilióny na začiatku roka 2016. Navyše nebadať, že by tento trend spomaľoval. Podielové fondy sú však stále oveľa väčšie, s aktívami takmer 16 biliónov dolárov, vyplýva to z údajov Industry Group Investment Company Institute. Faber je ale presvedčený, že ETF môžu zaujať miesto podielových fondov a v roku 2020 ich veľkosťou aktív prekonajú. Zatiaľ ale hovorí v prospech podielových fondov inštitucionálna zotrvačnosť v investovaní.

Mebane Faber
"Máme tu priemerného finančného poradcu, ktorý pracuje na svojej pozícii už najmenej 10 rokov s viac než 200 rôznymi podielovými fondmi. Preto, ak ho navštívi klient, povie mu, že investovanie do podielových fondov je dobrý nápad. Následne mu založí účet a viac sa o neho nestará, zabudne na neho, ani netuší či po rokoch ešte žije. Klient tak skončí v podielovom šaláte, pretože majú toľko podielových fondov, že o nich stratili prehľad. Takže je to trochu aj generačný proces, keď zomrú naši prarodičia a rodičia, ich potomkovia už nebudú chcieť platiť poplatky vo výške 2 %, je to trend, ktorý bude pokračovať, “
tvrdí Faber.

I keď sa nájdu kritici ETF, niektorí sa napríklad obávajú, že narušujú alebo môžu spôsobiť vyschnutie likvidity na podvyživených trhoch, Faber to za problém nepovažuje. "Ak 10 miliárd dolárov ide do dlhopisov s vysokým výnosom, potom to samozrejme preorientuje samotnú povahu tokov, zmení sa trieda aktív, ale nie v nevyhnutne v negatívnom zmysle, veď nakoniec  ETF sú stále len štruktúru, takže kto vie… Možno príde niekto s novou. Ale my si myslíme si, že ETF štruktúra je dnes dobrým riešením pre väčšinu tried aktív," uzavrel Faber.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy