Investovanie na tradičných trhoch: Fakty a čísla od Fidelity International

, Fidelity Foto: SITA/AP;thinkstock

Akciové trhy v USA a Európe uplynulých niekoľko desaťročí dominovali činnosti na globálnom akciovom trhu. Mali by sa investori zameraní na dlhodobé investovanie naďalej spoliehať na tieto "tradičné trhy" aj v budúcnosti? Fidelity International vyzdvihuje prečo by akcie z USA a Európy mali mať aj naďalej miesto v každom portfóliu cenných papierov dlhodobého investora na základe minulého aj súčasného vývoja.

“Investori, ktorí chcú vygenerovať stabilný tok príjmov pomocou dividend, nájdu najlepšie rámcové podmienky v európskych spoločnostiach. Avšak spoločnosti z iných investičných regiónov si stále viac uvedomujú vysokú hodnotu dividend, aby tak zvyšovali svoju podnikovú hodnotu. Preto sa otvára mnoho zaujímavých alternatívnych investícií pre investorov zameraných na dividendy,“ hovorí Adam Lessing, riaditeľ Fidelity International pre Rakúsko a Východnú Európu. Prístup aktívneho výberu akcií je podľa neho dôležitým faktorom, investori by sa mali orientovať na výber spoločností, ktoré vyplácajú dlhodobo udržateľné a rastúce dividendy ako aj na výber akcií z celého sveta, ktoré generujú najsilnejšie dividendy.

“Spoločnosti v USA rady spätne odkupujú svoje vlastné akcie a to zvyšuje cenu týchto akcií. Preto nie je prekvapením, že dividendové výnosy z amerických firiem sú zvyčajne o dosť nižšie, kým cenové zisky sú vyššie ako v Európe. Keďže celkový výnos amerických akcií z cenových ziskov a dividend je za uplynulých 20 rokov výrazne vyšší ako celkový výnos európskych akcií, o niečo nižší dividendový výnos bol pravdepodobne znesiteľný. Bohužiaľ, v Ázii boli tak dividendové výnosy ako aj cenové zisky nižšie ako v Európe,” vysvetľuje Axel D. Angermann, Hlavný ekonóm FERI.

1. Vysoká príťažlivosť dividend kvôli nízkym úrokovým sadzbám
Dividendová sezóna sa už začala. Po celom svete spoločnosti kótované na burze práve v týchto dňoch oznamujú, aké dividendy môžu akcionári očakávať. V prostredí, kde sú úrokové sadzby naďalej nízke, sú očakávania investorov vysoké, pretože mnohí inštitucionálni ako aj súkromní investori sa spoliehajú na tvorbu dividend, aby dosiahli stabilné výnosy zo svojich investícií.

2. Výrazné rozdiely v dividendovej politike jednotlivých burzových regiónoch
Avšak dividendová politika spoločností ukazuje výrazné rozdiely na celom svete. To ovplyvňuje úroveň dividend a ich vyplácanie. V nemecky hovoriacich regiónoch sú dividendy zvyčajne vyplácané raz ročne, v deň obchodovania po konaní výročného valného zhromaždenia. Na druhej strane, v spoločnostiach mimo Nemecka sa niektoré dividendové platby vyplácajú zvyčajne každoročne. V anglosaských krajinách sú vyplácané kvartálne, zatiaľ čo v mnohých firmách v Japonsku sa dividendy vyplácajú každých šesť mesiacov. Pokiaľ ide o jednotnosť vyplácania dividend, existuje tu mnoho ďalších rozdielov. Napríklad, v USA je oveľa viac spoločností ako v Európe, ktoré už desaťročia svoje dividendy každoročne zvyšujú. Spoločnosti, ktoré svoje dividendy zvyšujú každoročne aspoň 25 rokov sa v USA nazývajú "dividendoví aristokrati”. V Európe sa firmy kvalifikujú na "dividendových aristokratov", ak dividendy vyplatili vo väčšine prípadov a počas ťažkých rokov na akciových trhoch svoje dividendy neznižujú.

3. Investori v oblasti európskych cenných papierov dosiahli najvyššie dividendové výnosy
Spoločnosti, ktoré majú tendenciu vykazovať najvyššie dividendové výnosy majú sídlo v Európe. Naopak, dividendové výnosy v USA sú zvyčajne najnižšie. Avšak, spoločnosti v USA zvyčajne spätne kupujú svoje akcie častejšie ako európske spoločnosti a to cenu zvyšuje. Dividendy majú vysokú dôležitosť nielen v investičnom regióne Európy, ale tiež v Latinskej Amerike a východnej Európe. Spolu so spoločnosťami v USA, akciové spoločnosti z rozvíjajúcich sa trhov Ázie taktiež vyplácajú podobne nízke dividendy.

4. Globálny nárast dividendových výnosov
Výnosy získané z dividend v burzových regiónoch počas analyzovaných období sa pohybovali medzi 0.9 a 4.1 percenta. V druhej polovici 90-tych rokov výnosy z dividend v USA a Európe prudko klesli, keďže ceny akcií sa vyvíjali oveľa lepšie ako vyplácanie dividend. Od roku 2000 pozorujeme globálny nárast dividendových výnosov. Je obzvlášť pozoruhodné, že dividendové výnosy v poslednom období prešli výrazným zvýšením v regióne Tichomoria, Latinskej Ameriky a vo východnej Európe. 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy