Plán zamestnanosti v centrách služieb je podľa PAS slabý

Zlepšením podnikateľského a právneho prostredia, vzdelávania a kvality života na Slovensku možno podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska podporiť príchod a rozširovanie centier zdieľaných služieb.

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) považuje ambíciu Ministerstva hospodárstva SR, aby v centrách zdieľaných služieb vzniklo 20 tisíc pracovných miesto do roku 2020 za príliš slabú. „Týchto miest v službách môže vzniknúť oveľa viac, ak bude štát rozvoj služieb dostatočne a premyslene podporovať, nebude im klásť do cesty prekážky a zlepší podnikateľské prostredie v krajine,“ uviedla aliancia. Ministerstvo svoju ambíciu zverejnilo prostredníctvom Koncepcie podpory centier podnikových služieb na Slovensku.

Zlepšením podnikateľského a právneho prostredia, vzdelávania a kvality života na Slovensku možno podľa aliancie podporiť príchod a rozširovanie centier zdieľaných služieb. „To pritiahne na Slovensko nových investorov a podporí vznik desaťtisícov nových pracovných miest,“ konštatuje aliancia. Rast miezd a kvality života na Slovensku by podľa aliancie tiež motivovalo k návratu Slovákov pracujúcich v zahraničí.

Vláda môže podľa aliancie podporovať rast centier služieb stimulmi, tie však môžu pomôcť iba dočasne a navyše nie sú použiteľné v Bratislave, kde je takýchto centier najviac. „Oveľa väčším prínosom by však bola praktická pomoc, ako napríklad zjednodušenie a urýchlenie zamestnávania ľudí z okolitých krajín, ako aj spružnenie trhu práce a zlepšenie právneho a ekonomického prostredia na Slovensku,“ vysvetľuje aliancia.

Aliancia dlhodobo poukazuje na to, že centrá zdieľaných služieb vytvárajú na Slovensku najviac nových pracovných príležitostí pre mladých ľudí. „Sú motorom zamestnanosti, prijímajú najmä vzdelaných ľudí a nepriamo tvoria ďalšie pracovné miesta. Oproti priemyslu sú podstatne menej náchylné prepúšťať počas krízy,“ vysvetľuje PAS.

Súvisiace články

Aktuálne správy