Letisku Košice za tri mesiace pribudla tretina cestujúcich

Počet cestujúcich na košickom letisku v prvom štvrťroku dosiahol takmer 71 tisíc a medziročne vzrástol o 31 percent. V marci letisko vybavilo skoro 26 tisíc pasažierov pri náraste o 25 percent.

Letisko Košice v prvom štvrťroku tohto roka vybavilo spolu 70 937 cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to znamená nárast o 31 %, resp. o 16 632 pasažierov. Ako letisko v stredu informovalo, počet cestujúcich v marci dosiahol 25 849 a medziročne vzrástol o 25 %. Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej okrem nárastu cestujúcich označil za pozitívum aj nedávny príchod nového leteckého dopravcu, poľských aerolínií LOT, ktoré pred týždňom začali lietať na pravidelnej linke do Varšavy.

Štyria leteckí dopravcovia v súčasnosti spájajú Košice na pravidelných linkách s ôsmimi destináciami, kam zabezpečujú 58 letov týždenne. České aerolínie lietajú z Košíc do Prahy osemnásťkrát týždenne, do Bratislavy šesťkrát a do Kyjeva štyrikrát týždenne, Austrian Airlines prevádzkuje linku do Viedne dvanásťkrát týždenne, Wizz Air na letiská Londýn/Luton osemkrát, Doncaster/Sheffield a Bristol dvakrát v týždni.

Charterový letný poriadok pre lety z Košíc ešte nie je uzavretý. „Na základe informácií, ktorými disponujeme, môžeme povedať, že letná dovolenková ponuka odletov z Košíc by mala byť výrazne bohatšia ako vlani. K tradične populárnym destináciám ako Antalya, Burgas, Heraklion či Rodos tento rok pribudnú aj štyri novinky: Kanárske ostrovy (Gran Canaria), bulharská Varna, grécke Thessaloniki a egyptské letovisko Marsa Alam,“ priblížil marketingový manažér košického letiska Juraj Toth. Tohtoročná letná charterová sezóna s odletmi z Košíc zahŕňa celkovo šestnásť destinácií.

Letisko Košice v minulom roku vybavilo 410 449 cestujúcich, čo bolo medziročne o 15 % viac. V histórii druhého najväčšieho slovenského letiska išlo o tretí najvyšší počet pasažierov v jednom roku. Najväčšou mierou sa na raste podieľala pravidelná preprava, v ktorej sa počet prepravených cestujúcich zvýšil o 61 241 (o 26 %). Letisko zaznamenalo so 114 758 cestujúcimi druhú najúspešnejšiu charterovú sezónu vo svojej histórii, napriek poklesu cestujúcich o 6 % a veľmi nestabilnej situácii v Tunisku a Egypte.

Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 % akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 % patrí štátu v správe ministerstva dopravy. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur. Nový terminál letiska, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2001, bol otvorený v roku 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy