Počet nových nezamestnaných v USA nečakane stúpol

Počet nových nezamestnaných Američanov sa minulý týždeň zvýšil o 11 tis. na sezónne upravených 276 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane stúpol, ale zostal pod hranicou považovanou za znak dobrej situácie na trhu práce. Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v USA v týždni končiacom sa 26. marca zvýšil o 11 tis. na sezónne upravených 276 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že počet nových nezamestnaných v USA sa nezmení a zostane na úrovni 265 tisíc.

Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti v USA je pod hranicou 300 tisíc, ktorá sa považuje za znak dobrých podmienok na trhu práce, už 55 týždňov. Ide o najdlhšie obdobie od roku 1973 a existuje iba málo priestoru pre ďalšie výrazné zníženie počtu nových nezamestnaných.

Poradenská firma Challenger, Gray & Christmas vo štvrtok informovala, že americkí zamestnávatelia v marci ohlásili zrušenie 48 207 pracovných pozícií, čo je v porovnaní s februárom pokles o 21,7 %. „Rušenie pracovných miest sa spomalilo po tom, ako stúplo v prvých dvoch mesiacoch tohto roka,“ povedal John Challenger, generálny riaditeľ firmy Challenger, Gray & Christmas.

Súvisiace články

Aktuálne správy